Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Σημύδα (Betula Pubescens)

Η Γεμμοθεραπεία είναι μια θεραπευτική  και αποτοξινωτική μέθοδος που χρησιμοποιεί εκχυλίσματα των μπουμπουκιών των φυτών και άλλους φυτικούς ιστούς που  βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης. Αυτοί οι ιστοί  και ιδιαίτερα τα μπουμπούκια  περιέχουν όλα τα συστατικά  που βρίσκονται σε οποιοδήποτε μέρος  του βοτάνου/φυτού και ειδικά  φυτοορμόνες, οι οποίες ρυθμίζουν την ανάπτυξη του φυτού.

Οι φυτοορμόνες στον ανθρώπινο οργανισμό δρούν στα διάφορα όργανα για να  προκαλέσουν αποτοξίνωση, σύνθεση πρωτεινών, θρέψη, επιδιόρθωση του RNA και επιλεκτική αναγέννηση των ιστών. Μερικά από τα οφέλη  που προκαλούν στον ανθρώπινο οργανισμό οι φυτοορμόνες (αυξίνες, γιβερελίνες, κυτοκινίνες κ.α.) που βρίσκονται στα γεμμοθεραπευτικά ιάματα είναι:


    Επίσπευση επούλωσης τραυμάτων

    Επίσπευση αναγέννησης δέρματος                                                                           

    Γενική θεραπεία  οργάνων και ιστών

    Θετική συμβολή στην απώλεια βάρους

    Αντιγηραντική δράση

    Αυξημένα επίπεδα ενέργειας και αντοχής

    Βελτίωση της όρασης και της μνήμης

    Επούλωση  τραυμάτων

    Βελτιστοποίηση αθλητικής απόδοσης

    Βελτίωση λειτουργίας του ήπατος και  νεφρών

    Βελτίωση του ύπνου

Συνεχίζοντας  την παρουσίαση των γεμμοθεραπευτικών ιαμάτων σε αυτό το άρθρο μου  θα παρουσιάσω την ΣΗΜΥΔΑ  (BetulaPubescens)

ΣΗΜΥΔΑ (Betula Pubescens) Η Σημύδα   είναι ένα φυλλοβόλο δέντρο που φτάνει σε ύψος τα 20-25 μέτρα. Είναι ψυχρόβιο είδος και φύεται σε μεγάλα υψόμετρα της Βορείου Ελλάδας (Ροδόπη, Φαλακρό όρος, Παγγαίο κ.ά.). Έχει ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις σε φως σε σχέση με όλα τα άλλα πλατύφυλλα.

Πολλά είδη σημύδας είναι ευρέως διαδεδομένα στα μικτά δάση των εύκρατων και ψυχρών περιοχών της Ευρασίας και της Βορείου Αμερικής. Μερικά από τα είδη είναι θαμνώδη, με γνωστότερο εκπρόσωπο τη σημύδα τη νανοφυή (Betula nana), πολύ συνηθισμένο φυτό στην τούνδρα της Σιβηρίας. Σύμφωνα με διάφορες πηγές οι σημύδες ζουν από 100 μέχρι και άνω των 400 ετών.                                                    

Γεμμοθεραπευτικές ενδείξεις: Ο κύριος ρόλος της  Σημύδας είναι η διέγερση των μακροφάγων κυττάρων του ήπατος (Kupfercells) με αποτέλεσμα την αποτοξίνωση του οργάνου ( ήπατος ) αλλά και άλλων οργάνων του οργανισμού . Επίσης βοηθάει στην παροχέτευση της ουρίας , ουρικού οξέος και μείωσης της χοληστερόλης από τον οργανισμό  Αποτελεί ένα εξαιρετικό ίαμα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος  Όπως το φραγκοστάφυλλο  είναι χρήσιμο για τα επινεφρίδια έτσι και η σημύδα είναι για το ανοσοποιητικό σύστημα. Η Σημύδα αποτελεί άλλο ένα σημαντικό αντί φλεγμονώδες.

Γεμμοθεραπευτικό ίαμα το οποίο ενδείκνυται σε όλους τους τύπους πόνων των αρθρώσεων και δυσκαμψίας. Ενδείκνυται  σε περιπτώσεις τενοντίτιδας, οστεοερθρίτιδας, ρευματοειδούς αρθρίτιδας  και γενικευμένων  μυικών πόνων

Η Σημύδα  θεωρείται ένας μεγάλος εξαγνιστής και καθαριστής  του αίματος

Η Σημύδα  περιέχει υψηλά επίπεδα –Bετουλίνης και βετουλινικού οξέως  – που είναι γνωστά  για την ικανότητά τους να προλαμβάνουν τον καρκίνο  και ακόμα να σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα προκαλώντας απόπτωση των καρκινικών κυττάρων . Αναστέλλει την μελανογέννεση με αποτέλεσμα το δέρμα να αποκτά φωτεινότητα . Ως ένα ισχυρό γενικό αντιφλεγμονώδες μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συστηματικές φλεγμονές όπως η ηπατίτιδα, παγκρεατίτιδα ,  πλευρίτιδα κλπ., ενώ οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες υπερβαίνουν ακόμα και αυτές της βιταμίνης C.

Τα φυτοχημικό περιεχόμενο της Σημύδας  είναι σχεδόν εκπληκτικό αφού περιέχει τα εξής 22 αμινοξέα  , 33 τριτερπενοειδή  , αγλυκόνες , ένζυμα, λιπαρά οξέα, φλαβονοειδή, νουκλεικά οξέα (DNA & RNA), κερσετίνη , ρουτίνη, υπεροξείδιο δισμουτάσης , τεστοστερόνη και επιτεστοστερόνη σε υψηλές ποσότητες. Η ακακετίνη, ένα φλαβονοειδές,  έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό κατά των καρκινινών κυττάρων του προστάτη.

Άλλη σημαντική ιδιότητα της Σημύδας είναι η αντιθρομβωτική της δράση , σταθεροποιώντας τα αγγειακά τοιχώματα. Η Σημύδα είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό με άλλα γεμμοθεραπευτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά της παχυσαρκίας ( συνδυασμός με FraxinusExcelsior και FagusSylvatica) για να προκληθεί παροχέτευση και να τονωθεί ο θυρεοειδής αδένας. Τα ρίζίδια της Σημύδας είναι επίσης κατάλληλα στην παχυσαρκία, σε περιπτώσεις μειωμένης λίμπιντο και σεξουαλικής ψυχρότητας.  Η Σημύδα είναι ίσως το καλύτερο αποτοξινωτικό, αποτοξινώνοντας τον σπλήνα, ήπαρ , πάγκρεας και  νεφρά. Είναι κατάλληλο επίσης για την απομάκρυνση των βαρέων μετάλλων και βοηθά επίσης στην συγκέντρωση και στην μνήμη όπου είναι ωφέλιμο για τους μαθητές και σπουδαστές.
Είδη Σημύδας

    Σημύδα η εύκαμπτος (Betula lenta). Ιθαγενής της Βορείου Αμερικής με γυαλιστερό ερυθρο-καφετή έως μαύρο φλοιό.

    Σημύδα η νανοφυής (Βetula nana). Θάμνος που συνήθως δεν ξεπερνά σε ύψος το ένα μέτρο, έχει στρογγυλά φύλλα, συναντάται στη σιβηρική τούνδρα και στην Ευρώπη κοντά σε βάλτους.

    Σημύδα η κρεμοκλαδής (Betula pendula). Αναφέρεται επίσης και ως Σημύδα η εκκρεμής. Είναι λιτοδίαιτο είδος. Είναι ψυχρόβιο αλλά και το πλέον φιλόφωτο είδος μεταξύ των πλατύφυλλων. Αναπτύσσεται σε ξηρά αλλά και σε υγρά εδάφη. Δένδρο με κωνική κόμη και θολωτή με κρεμάμενα κιτρινόλευκα κλαδιά και φλοιό χαρακτηριστικά λεπτό και λευκό που απολεπίζεται σε εγκάρσιες λωρίδες που μοιάζουν με φύλλα χαρτιού. Τα φύλλα είναι χαρακτηριστικά λεπτά, πράσινα, τριγωνοειδή ή ρομβοειδή οξυκόρυφα, κολλώδη με αδρή πριόνωση, ενώ εκείνα των πρεμνοβλαστημάτων είναι μεγαλύτερα, τριχωτά και καρδιόμορφα και τα πρωτόφυλλα 3-5λοβα πυκνότριχα.

Μόνοικο φυτό, με αρσενικά άνθη σε απόδισκους καστανωπούς ίουλους που κρέμονται ανά 1-3 στις κορυφές των μακροκλαδίων από το Φθινόπωρο και θηλυκά που εμφανίζονται την Άνοιξη στα βραχυκλάδια και πράσινους κρεμάμενους ίουλους που αρχικά είναι όρθιοι. Ο καρπός είναι κυλινδρικός κωνίσκος που συγκροτείται από τα σπέρματα που φέρουν στα πλάγια μεγάλα πτερύγια και διαλύεται μέχρι την Άνοιξη. Το είδος είναι ευρέως διαδεδομένο στην Ευρώπη και τη Σιβηρία, απαντά επίσης και στη Βόρειο Αφρική.

Το χρώμα του κορμού του κυμαίνεται από λευκό μέχρι γκριζωπό. Τα φύλλα της σημύδας της εκκρεμούς είναι ωοειδή και έμμισχα και εκκρίνουν μία κολλώδη ουσία. Τα άνθη της είναι σκουρόφαια και ο καρπός πτερωτός. Το είδος αυτό μπορεί να φτάσει σε ύψος μέχρι και τα 30 μέτρα. Ανθίζει την άνοιξη και η συλλογή των φύλλων και λουλουδιών γίνεται στα μέσα του καλοκαιριού. Έχει εφιδρωτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται για τα δερματικά έλκη, τις πληγές και τις ραγάδες ως αλοιφή.

    Σημύδα η ωφέλιμος (Betula utilis). Είδος με λευκό και λείο κορμό με διάμετρο μέχρι και ένα μέτρο, μπορεί να φτάσει σε ύψος μέχρι και τα 25 μέτρα. Απαντά στις εύκρατες περιοχές της κεντρικής Ασίας από το Αφγανιστάν μέχρι την κεντρική Κίνα, στα Ιμαλάια.

    Σημύδα η χνοώδης (Betula pubescens). Είδος ευρέως διαδεδομένο στην Ευρώπη.

    Σημύδα η μέλαινα (Betula nigra). Συναντάται στην ανατολική Βόρειο Αμερική. Τα νεαρά δέντρα έχουν λευκό και λείο κορμό ο οποίος με το πέρασμα του χρόνου σκουραίνει και γεμίζει ρυτίδες.

    Σημύδα η ξανθή (Betula lutea). Ιθαγενής της Βορείου Αμερικής.

    Σημύδα η παπυροφόρος (Betula papyrifera). Ιθαγενής της Βορείου Αμερικής. Ο φλοιός της χωρίζεται εύκολα σε λεπτά φύλλα, που μοιάζουν με χαρτί χρώματος ανοικτού καστανού. Το υλικό αυτό χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν ως χαρτί στην Ινδία. Στη Ρωσία βρέθηκαν αρχαιορωσικά χειρόγραφα χαραγμένα πάνω στο φλοιό σημύδας.

——————————–

Βιβλιογραφία:

1..Dr J. Rosencwajg,  Organotherapy Drainage and Detoxification, Emryss Publishers

First edition, 201

2.  Dr Marcus  Greaves,Gemmotherapy and Oligotherapy: Regenerators of Dying Intoxicated Cells,

3.Αnthony Speroni, ND, Gemmotherapy and Oligotherapy for Natural Health Practitioners, edition 1, 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Άποψη σας είναι Καλοδεχούμενη στα πλαίσια της Ευπρέπειας