Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Άλλαξε τον Εαυτό σου και τον Κόσμο με το Πιρούνι σου!

Η ζωή μας είναι γεμάτη προκλήσεις στις οποίες καλούμαστε να ανταποκριθούμε. Συνήθως οι μεγαλύτερες προκλήσεις είναι εκείνες που μας φέρνουν αλλαγές. Αντί να τις φοβόμαστε, καλά είναι να τις χαιρόμαστε, γιατί οι αλλαγές βοηθούν στην εξέλιξή μας. Τη θέλουμε ή όχι την εξέλιξη;

Η επιλογή είναι δική μας. Πάντως καλά είναι να ξέρουμε ότι η αλλαγή είναι το μόνο σταθερό κομμάτι της ζωής μας! Όσο πιο πρόθυμοι είμαστε να την αγκαλιάσουμε, τόσο πιο προετοιμασμένοι θα είμαστε για μια μεταβατική περίοδο την οποία αναγκαστικά πρέπει να περάσουμε ώσπου να ολοκληρωθεί η αλλαγή.


Όταν κάνουμε μια αλλαγή από αγάπη, τότε αυτή έχει διάρκεια και, αντίθετα, αν η αλλαγή είναι αποτέλεσμα φόβου, συνήθως δεν κρατάει για πολύ καιρό. Έτσι γίνεται και με τη χορτοφαγία. Θα θέλατε να γίνετε χορτοφάγος επειδή αγαπάτε το σώμα σας, τα πνευματικά σας χαρίσματα, επειδή είστε ζωόφιλος και σκέφτεστε το περιβάλλον;

Σ’ αυτή την περίπτωση θα απολαύσετε την αλλαγή προς την χορτοφαγία. Αν, όμως, τα κίνητρά σας προέρχονται από κάποια φοβία ή ζήλια π.χ. θα θέλατε να χάσετε βάρος ή να ενθουσιάσετε τους άλλους, τότε θα είστε μονίμως ανικανοποίητοι… Όπως και να έχει, μια από τις πιο αξιοζήλευτες αλλαγές στη ζωή μας, είναι το να γίνει κανείς χορτοφάγος.

Αν παρατηρήσετε λίγο προσεκτικά τους ανθρώπους μπορείτε να καταλάβετε σχεδόν με απόλυτη ακρίβεια –από τη μορφή του σώματός, από το χρώμα του δέρματος, από την οσμή που έχουν, ακόμη και από τον τρόπο με τον οποίο μιλάνε– με τι τρέφονται. Για παράδειγμα κάποιος που η δίαιτά του βασίζεται στο κρέας έχει ένα κοκκινωπό δέρμα, είναι ανυπόμονος και επιθετικός στην έκφραση, συνήθως έχει περιττά κιλά, ειδικά αν συνδυάζει το κρέας με τηγανιτές πατάτες, ξινές λαδερές σαλάτες και γλυκά στη συνέχεια.

Αν καταναλώνει και αλκοόλ τότε θα είναι σίγουρα υπέρβαρός μετά τα τριάντα του. Κάποιος που βασίζει τη διατροφή του σε junk food, δηλαδή «πνίγεται» ευτυχισμένος μέσα σε ένα διπλό χάμπουργκερ, λατρεύει πίτσες και γύρους, συνήθως έχει περιττά κιλά γιατί τρώει γρήγορα, μασάει ελάχιστα όταν τρώει και δεν χορταίνει ποτέ πραγματικά γιατί ο οργανισμός του δεν παίρνει τις θρεπτικές ουσίες που τις χρειάζεται. Κάποιος που προσέχει τι τρώει υπολογίζοντας τις ουσίες που βάζει μέσα του, συνήθως έχει καλές αναλογίες, αλλά και μία ήρεμη φωνή, είναι συναισθηματικά πιο ισορροπημένος και πιο χαλαρός.
Οι Ρίζες της Χορτοφαγίας: Η χορτοφαγία απλώνει τις ρίζες της βαθιά στο παρελθόν και αποτελούσε ανέκαθεν σημαντικό θέμα συζήτησης σ’ όλους τους χώρους της ιατρικής, θρησκευτικής, φιλοσοφικής και πνευματικής αναζήτησης.

Ανατολικές θρησκείες και φιλοσοφίες, όπως ο ινδουισμός και βουδισμός, αγκαλιάζουν τη χορτοφαγία ως το πνευματικό μονοπάτι που οδηγεί στη φώτιση, που βοηθάει στην καλή υγεία και στην εξέλιξη του εαυτού.

Σύμφωνα με αυτές τις θρησκευτικές και φιλοσοφικές αντιλήψεις της Ανατολής, όταν τρώμε απάνθρωπα μεταχειρισμένα ζώα, εμείς κυριολεκτικά τρώμε την ενέργεια του πόνου!

Αντίθετα, αν έχουμε σεβασμό προς την ιερότητα όλων των ζωντανών όντων αυτό μας οδηγεί στη πιο σύντομη πνευματική εξέλιξη. Επίσης ή κάθε δυστυχία που προκαλούμε σε άλλα ζωντανά όντα είτε ανθρώπους είτε ζώα, στοιχειώνει το μέλλον μας. Οι λάτρες του Κρίσνα πιστεύουν ότι με τη χορτοφαγία θα μπορούσαν οι άνθρωποι να μειώσουν τη βία.

Η θρησκεία των Bahai δεν αναγκάζει τους πιστούς να είναι χορτοφάγοι, όμως στα ιερά τους κείμενα υπάρχουν προφητείες όπως: «…Οι τροφές του μέλλοντος θα είναι φρούτα, καρποί και σπόροι. Θα έρθει η εποχή που το κρέας πλέον δεν θα τρώγεται. Η φυσική μας τροφή είναι εκείνη που προέρχεται από το έδαφος. Οι άνθρωποι θα αναπτύξουν σταδιακά τις συνθήκες για να καλλιεργούν τη φυσική τροφή» (Doreen Virtue, Eating in the Light).

Οι αρχαίοι φιλόσοφοι, όπως ο Πυθαγόρας και ο Σενέκας, προωθούσαν τη χορτοφαγία ως μονοπάτι που οδηγεί στην ανώτερη συνείδηση και σαν το μόνο τρόπο να αποφύγει κανείς πραγματικά το πόνο του κόσμου γιατί δεν θα συμμετέχει με κανένα τρόπο, έμμεσα ή άμεσα στις σφαγές των ζώων. Οι χριστιανοί, ορθόδοξοι και καθολικοί, στις περιόδους νηστείας γίνονται «vegan», δηλαδή αποφεύγουν όλα τα τρόφιμα της ζωτικής προέλευσης.

Χορτοφάγος: To Be or Not To BE?: Δεν είναι καθόλου σπάνιο φαινόμενο οι ευαίσθητοι, πνευματικοί άνθρωποι να αποφασίζουν κάποια στιγμή στη ζωή τους να «κόψουν» το κρέας, γιατί «κάτι από μέσα τους το απαγόρευσε, ή το σιχάθηκαν ή μόλις βλέπουν μπριζόλα βλέπουν μπροστά τους ένα γουρουνάκι που τρέχει τσιρίζοντας μπροστά στο μαχαίρι»…

Ας δούμε ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους είναι θετική αυτή η απόφαση, και με ποιο τρόπο γινόμαστε καλύτεροι, πιο ευγενικοί και πιο υπομονετικοί με τους άλλους αλλά και με τον ίδιο τον εαυτό μας. Αν είμαστε οπαδοί του ρητού ότι «οι σκέψεις μας δημιουργούν την πραγματικότητά μας» , δηλαδή ό,τι σκεφτόμαστε το βρίσκουμε μπροστά μας, τότε θα συμφωνήσετε ότι αν έχουμε σκέψεις αγάπης και χαράς τότε θα ελκύσουμε καταστάσεις γεμάτες ευτυχία μέσα στη ζωή μας.

Αντίθετα, αν είμαστε αρνητικοί και γκρινιάζουμε όλοι την ώρα, η εμπειρία του κόσμου μας θα είναι αρνητική. Για να αποφασίσει κάποιος να γίνει χορτοφάγος (δηλαδή να σταματήσει να τρώει πτώματα άλλων όντων) σημαίνει ότι έχει κάνει μία πολύ ουσιαστικά θετική στροφή μέσα του, ότι έχει αποκτήσει μία συνείδηση αρκετά υψηλού ανθρώπινου επιπέδου, και αυτή η απόφαση και μόνο μπορεί να του φέρει μεγάλες θετικές αλλαγές στη ζωή του. Θα έχει καλύτερη γνώμη για τον εαυτό του, θα έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, θα αποφεύγει αρνητικούς τρόπους και καταστάσεις, θα σταματήσει να βιώνει τον εαυτό ως θύμα και τους άλλους ως θύτες.

Θα βρει μέσα του ένα σταθερό κέντρο ώστε να μπορεί να κάνει και άλλες μεγάλες αλλαγές, όπως για παράδειγμα να αλλάξει δουλειά που δεν τον ικανοποιεί ή να αλλάξει τέλος πάντων οτιδήποτε άλλο που του δημιουργεί πρόβλημα ή του προκαλεί καθημερινά το συναίσθημα καταπίεσης.

Μερικοί άνθρωποι από αυτούς που αποφασίζουν να γίνουν χορτοφάγοι τελικά επιλέγουν το πιο σκληροπυρηνικό χορτοφαγικό μονοπάτι. Αποφασίζουν να μπουν στην οικογένεια των «Βέγκαν» (vegans). Πρόκειται για την χορτοφαγική ομάδα που αποφεύγει όχι μόνο το κρέας και τα ψάρια αλλά και τα αυγά, γάλα, τυρί ή οτιδήποτε άλλο που είναι ζωικής προέλευσης.

Είναι σίγουρο ότι αν κάποιος γίνει χορτοφάγος αυτό δεν σημαίνει ότι αυτόματα θα γίνει και καλύτερος άνθρωπος από κάποιον άλλον που τρώει κρέας. Επίσης όσοι πάρουν απόφαση να γίνουν χορτοφάγοι μετά από μια ολόκληρη ζωή ως παμφάγοι, πολύ σύντομα θα καταλάβουν ότι αυτή η απόφαση θέλει «κότσια», υπομονή και εγρήγορση για να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια που όλη την ώρα θα συναντούν μπροστά τους. Μην νομίζετε, δεν είναι εύκολο να είναι κανείς χορτοφάγος σε μία κοινωνία που βαθιά μέσα της βασίζεται στην κρεατοφαγία.

Μύθοι Περί Χορτοφαγίας: Ένα σημαντικό κομμάτι της πετυχημένης μεταβίβασης από τον παμφάγο στον χορτοφάγο τρόπο ζωής εξαρτάται από το πόσο εξοικειωμένοι είμαστε με αυτή τη διατροφή. Καμιά φορά οι άνθρωποι φοβούνται να κόψουν το κρέας γιατί πιστεύουν σε μερικούς από τους μύθους που κυκλοφορούν συνήθως από τους αδαείς για το τι εστί η χορτοφαγία. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε τις σωστές πληροφορίες και να μην προσκολλούμαστε σε κάποιους λανθασμένους ισχυρισμούς σχετικά με τη χορτοφαγία.

1ος Μύθος: Αν δεν τρώμε κρέας τότε η διατροφή μας δεν θα περιλαμβάνει αρκετές πρωτεΐνες.

Η αλήθεια είναι ότι πολλοί άνθρωποι τρώνε τέσσερις με πέντε φορές περισσότερες πρωτεΐνες από ό,τι χρειάζονται. Σύγχρονες έρευνες, που έγιναν στο Cornell University της Αμερικής, δείχνουν ότι η κατανάλωση των πρωτεϊνών ζωικής προέλευσής είναι ανάλογη και συσχετίζεται άμεσα με την όλο και αυξανόμενη εμφάνιση οστεοπόρωσης!

Όμως η μεγάλη κατανάλωση κρέατος απαιτεί αυξημένη κατανάλωση νερού, που χρειάζεται ο οργανισμός για να χωνέψει και να αφομοιώσει τις πρωτεΐνες. Αν δεν πίνουμε αρκετό νερό παθαίνουμε αφυδάτωση. Με μόνο 1% αφυδάτωση έχουμε ως το πρώτο σύμπτωμα την κόπωση. Για αυτό το λόγο πολλοί άνθρωποι είναι συνεχώς κουρασμένοι και δεν ξέρουν ότι η κούρασή τους δεν είναι πραγματική κούραση αλλά αποτέλεσμα υπερβολικής ποσότητας πρωτεΐνης που καταναλώνουν!

2ος Μύθος: Η ζωική πρωτεΐνη έχει μεγαλύτερη αξία από την φυτική πρωτεΐνη.

Η αλήθεια είναι ότι όλα τα τρόφιμα, εκτός από λίπος και ζάχαρη, περιέχουν πρωτεΐνες. Η πυραμίδα των τροφών χωρίζει τα τρόφιμα σε διαφορετικές ομάδες. Χρησιμοποιώντας την πυραμίδα αυτή ως βάση, βλέπουμε ότι η ομάδα του ψωμιού περιέχει 3 γραμμάρια πρωτεΐνης (μια φέτα ψωμί ή μισή κούπα ρύζι). Η ομάδα των λαχανικών περιέχει 2 γραμμάρια πρωτεΐνης (μισή κούπα βραστών ή μία κούπα ωμών). Η ομάδα των φρούτων περιέχει μισό γραμμάριο πρωτεΐνης (ένα φρούτο ή μισή κούπα χυμό). Η ομάδα γαλακτοκομικών περιέχει 8 γραμμάρια πρωτεΐνης (μιά κούπα γάλα ή ξινόγαλα), και ομάδα κρέατος περιέχει 7 γραμμάρια πρωτεΐνης στα 30 γραμμάρια κρέατος.

3ος Μύθος΄: Χάνουμε τον όγκο των μυών μας, εάν είμαστε χορτοφάγοι.

Η αλήθεια είναι ότι τρώγοντας συμπλέγματα υδρογονανθράκων, μαζί με σωματική άσκηση, τότε προκαλούμε μεγέθυνση των μυών μας. Αντίθετα από τη συνηθισμένη πεποίθηση, δεν χρειάζεται να καταναλώνει κανείς πολλές επιπλέον πρωτεΐνες για να δημιουργήσει μια μυώδη μάζα. Τη σύγχυση ίσως προκαλεί ο ρόλος που παίζουν οι πρωτεΐνες στον οργανισμό μας. Ο ρόλος της πρωτεΐνης όντως είναι να κτίζει και να ανανεώνει τον οργανισμό. Κάποιοι άνθρωποι νομίζουν ότι αυτό εξισώνεται με τους πιο ογκώδεις δικέφαλους.

Στο μεταξύ ο μυϊκός ιστός εκτελεί μερικά «οικοδομικά καθήκοντα». «Κτίζει» τα ερυθρά και τα λευκά αιμοσφαίρια, όλα τα ένζυμα και τις ορμόνες. Το κάθε κύτταρο του οργανισμού μας έχει πρωτεΐνη στη μεμβράνη του ενώ το δέρμα μας, τα μαλλιά και τα νύχια μας είναι φτιαγμένα από τις πρωτεΐνες όπως και τα όργανα μας… Άρα οι πρωτεΐνες είναι παρά πολύ σημαντικές για τον οργανισμό μας, όμως στην κορυφή της λίστας των πραγμάτων που κάνουν σίγουρα δεν είναι η μάζα των μυών…

4ος Μύθος: Είναι δύσκολο να είναι κανείς χορτοφάγος.

Η αλήθεια είναι ότι η κάθε αρχή είναι και δύσκολη. Όπως με οτιδήποτε καινούργιο που ξεκινάμε στη ζωή μας, μπορεί να αισθανόμαστε λίγο άβολα, αδέξια… Όμως, μπορείτε να κάνετε τη διατροφική σας μετατροπή πιο ήπια και εύκολη αναπτύσσοντας το δικό σας πλάνο διατροφής, αγοράζοντας χορτοφαγικά βιβλία, οργανώνοντας τις αγορές σας έχοντας για βάση ένα διαφορετικό διαιτολόγιο, τρώγοντας σε χορτοφαγικά μαγαζιά και εστιατόρια και ενσωματώνοντας σταδιακά την χορτοφαγία στη ζωή σας.

Έχετε υπομονή με τον εαυτό σας γιατί μία τέτοια αλλαγή δεν μπορεί να γίνει απότομα. Αν τα μέλη της οικογένειας σας έχουν δυσκολίες με την αλλαγή σας, να έχετε υπομονή και με αυτούς. Δεν είναι κανένας υποχρεωμένος να αλλάξει τη διατροφή του και τρόπο ζωής αν δεν το έχει αποφασίσει ο ίδιος!

5ος Μύθος: Για να είσαι χορτοφάγος χρειάζεσαι πολύ χρόνο!

Η αλήθεια είναι ότι η κουζίνα παμφάγων απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο από τη χορτοφαγική κουζίνα. Απλούστατα το κρέας θέλει αρκετό χρόνο να μαγειρευτεί, ενώ για τα περισσότερα λαχανικά ισχύει ο κανόνας «όσο λιγότερο μαγειρεμένο τόσο πιο υγιεινό και καλύτερο». Άλλωστε τα περισσότερα υποκατάστατα του κρέατος είναι προ-μαγειρεμένα. Ένας συνδυασμός βιολογικής διατροφής (organic food) με τη χορτοφαγική διατροφή είναι η εγγύηση μιας υγιεινής διατροφής που σημαίνει μια ζωή μακριά από αρρώστιες.Ας μην ξεχάσουμε ότι ένα από τα πιο σημαντικά κίνητρα μας για να γίνουμε χορτοφάγοι είναι η υγεία μας. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα οφέλη της χορτοφαγίας για το σώμα μας.

Προστατεύοντας το Σώμα μας: Τα άμεσα οφέλη για την υγεία μας από μια χορτοφαγική διατροφή είναι πολλές φορές εντυπωσιακά. Οι χορτοφάγοι έχουν ανάμεσά τους μικρότερο αριθμόν καρκινοπαθών, καρδιακών επεισοδίων, διαβητικών, παχύσαρκων, υπερτασικών, όπως και των ανθρώπων με πέτρα στη χολή και πέτρα στα νεφρά. Οι χορτοφάγοι καταναλώνουν λιγότερα ολικά λιπαρά, όπως και λιγότερα κορεσμένα λιπαρά, από ό,τι οι σαρκοφάγοι.

Οι έρευνες δείχνουν ότι η διατροφή των Αμερικάνων παμφάγων περιέχει 34-38% λιπαρά, ενώ των lacto-ovo χορτοφάγων (εκείνων που τρώνε γαλακτοκομικά και αυγά και όχι κρέας) καταναλώνουν 30-36% λιπαρά, ενώ οι ακραίοι χορτοφάγοι (vegans), εκείνοι που δεν τρώνε τίποτα ζωικής προέλευσης, καταναλώνουν περίπου 30% λιπαρά.

Οι χορτοφάγοι παράγουν λιγότερη χοληστερίνη. Είναι γνωστό ότι η αυξημένη χοληστερίνη στο αίμα αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, διαβήτη και πιθανόν καρκίνου. Οι Αμερικάνοι παμφάγοι καταναλώνουν μέσον όρο 400 μικρογραμμάρια χοληστερίνης την ημέρα, ενώ οι χορτοφάγοι που τρώνε γαλακτοκομικά καταναλώνουν 150-300 μικρογραμμάρια την ημέρα, ενώ οι vegans αποκλείουν τρόφιμα που περιέχουν χοληστερίνη.

Οι χορτοφάγοι τρώνε αυξημένη ποσότητα φυτικών ινών, πράγμα που ελαττώνει τον κίνδυνο καρκίνου και εμφράγματος, βοηθάει στην ισορροπία των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα και επίσης ελαττώνει τον κίνδυνο του διαβήτη. Ένας τυπικός Αμερικανός καταναλώνει μόνο 12 γραμμάρια φυτικές ίνες την ημέρα, ενώ ένας χορτοφάγος τρώει 50-100 % περισσότερες ίνες από έναν μη χορτοφάγο.

Επίσης οι χορτοφάγοι καταναλώνουν περισσότερα αντιοξειδοτικά, που με τη σειρά τους ελαττώνουν τον κίνδυνο καρκίνου, εμφράγματος, αρθρίτιδας και καταρράκτη. Διαιτητικά αντιοξειδοτικά συμπεριλαμβάνουν τις βιταμίνες Ε και C καροτινοειδείς, όπως και πολλά φυτοχημικά που υπάρχουν στα φυτά. Μια τυπική χορτοφαγική διατροφή είναι κατά 50-100% πιο πλούσια σε βιταμίνες C και E, από ό,τι η διατροφή με κρέας. Οι χορτοφάγοι καταναλώνουν επαρκείς πρωτεΐνες αλλά λιγότερη ολική πρωτεΐνη και ζωική πρωτεΐνη. Υπερβολική πρωτεΐνη, ειδικά ζωική, έχει ως αποτέλεσμα τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, πέτρα στα νεφρά και στη χολή, και αύξηση της χοληστερίνης στο αίμα.

Ζωντανές Τροφές: Η ζωή είναι ενέργεια που διατηρείται από την ζωτική ενέργεια ή Πράνα, στα σανσκριτικά. Πράνα υπάρχει παντού γύρω μας –στο νερό, στον αέρα, στα τρόφιμα. Όμως περισσότερη Πράνα θα βρούμε εκεί που ο αέρας είναι καθαρός: σε ένα βουνό ή σε ένα δάσος, κοντά σε μια πηγή νερού, μακριά από το νέφος της πόλης.

 Ένα φρέσκο μήλο, που μόλις το κόψαμε από τη μηλιά στην οποία μεγάλωσε χωρίς φυτοφάρμακα, θα είναι πολύ πιο πλούσιο σε ζωτική ενέργεια από ένα μήλο που έχει σχεδόν μισό σαπίσει σε ράφι του σούπερ μάρκετ. Αν πιούμε νερό από ένα πηγάδι στο βουνό θα καταλάβουμε τι σημαίνει «ζωντανό νερό», που δεν έχει καμία σχέση με το εμφιαλωμένο του περιπτέρου.

Αυτή τη ζωτική ενέργεια μπορούμε να τη νιώσουμε ως φυσική, συναισθηματική και πνευματική ανανέωση. Οι σύγχρονοι Φυσικοί πλέον έχουν για δεδομένο ότι εμείς οι άνθρωποι είμαστε φτιαγμένοι από ενέργεια. Το σώμα μας δεν είναι ουσιαστικά κάτι στερεό και σταθερό, απλά τα μόρια μας κινούνται πολύ γρήγορα και αυτή η κίνηση δεν φαίνεται με γυμνό μάτι. Και όμως μπορούμε να δούμε την αλλαγή αυτή στην έκφραση του προσώπου μας, η οποία δείχνει τη διάθεση μας, την κατάσταση της σωματικής αλλά και ψυχολογικής υγείας, το επίπεδο «ζωντάνιας», δηλαδή ζωτικής ενέργειας που έχουμε …

Ένα ώριμο κόκκινο μήλο, πάνω στη μηλιά όπως είπαμε, είναι γεμάτο με ζωτική ενέργεια. Για κάποιο χρονικό διάστημα αυτή η ενέργεια θα παραμείνει στη κορυφή της, το μήλο θα είναι γεμάτο Πράνα και αν το φάμε αργά μασώντας την κάθε μπουκιά μας πολλές φορές –μέχρι και 30!–, τότε θα αφομοιώσουμε όλη τη Πράνα από μέσα του.

Ο χρόνος όμως θα παίξει αναπόφευκτα το ρόλο του: Όσο περισσότερο είναι εκτός μηλιάς, τόσο λιγότερη πράνα θα περιέχει. Το φρέσκο φρούτο και λαχανικό, όπως και το φρέσκο μαγειρεμένο φαγητό, έχουν πολύ περισσότερη Πράνα από τα κατεψυγμένα, συσκευασμένα, επεξεργασμένα, ζεσταμένα φαγητά. Ειδικά βλαβερά και χωρίς Πράνα θεωρούνται τα φαγητά και ποτά ζεσταμένα στο φούρνο μικροκυμάτων. Έτσι λοιπόν, επειδή η ζωτική ενέργεια ενός τροφίμου σβήνει με το πέρασμα του χρόνου, τότε το τρόφιμο μαραίνεται και χάνει το άρωμά του και τη γεύση του.

Ας πάρουμε ένα οποιοδήποτε φρούτο ή λαχανικό για παράδειγμα: το σώμα του δεν διαφέρει και παρά πολύ από το δικό μας το σώμα, με την έννοια ότι, όταν το ζεστάνουμε ή καταψύχουμε, αυτό δεν επιβιώνει. Η τροφή χάνει την ζωτική της ενέργεια με πολύ βράσιμο και κατάψυξη. Αν κόψουμε ένα μήλο σε κομμάτια και δεν το φάμε, αμέσως μετά θα παρατηρήσουμε ότι θα κιτρινίσει και θα μαραθεί πολύ γρήγορά γιατί θα χάσει τη ζωτική του ενέργεια. Όταν κάνουμε φρέσκο χυμό από ένα φρούτο, η ζωτική ενέργεια παραμένει στο χυμό μόνο 20 λεπτά!

Τι να πούμε για τη συσκευασία; Οι επεξεργασμένες τροφές συνήθως είναι συσκευασμένες σε κονσέρβες, κουτιά ή είναι καταψυγμένες. Όλες αυτές οι τροφές έχουν χάσει την Πράνα τους, τη ζωτική τους ενέργεια, και καλά είναι να τις αποφεύγουμε όσο γίνεται.

Έχετε χρόνο για να ετοιμάζετε το φαγητό σας. Αν δεν έχετε, καλά είναι να τον βρείτε, γιατί το φαγητό που το φτιάχνουμε για τον εαυτό μας και για τους δικούς μας ανθρώπους με αγάπη και φαντασία έχει εντελώς διαφορετική ενεργειακή και αν θέλετε θρεπτική αξία από τα έτοιμα φαγητά. Σύμφωνα με τις ανατολικές φιλοσοφίες και διδασκαλίες, για το φαγητό είναι επίσης πολύ σημαντικό τι ενέργεια είχε ο μάγειρας τη στιγμή του μαγειρέματος.

Όταν τρώμε έξω, σε ταβέρνες και εστιατόρια ή ως καλεσμένοι κάπου, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι το φαγητό που τρώμε έχει ετοιμαστεί με αγάπη. Όμως αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να το μεταμορφώσουμε ενεργειακά σε ένα «φωτεινό φαγητό» με μια ευχή, προσφέροντάς το για το καλό όλων των όντων. Αυτή η ευχή που θα κάνουμε πριν το φαγητό θα μεταμορφώσει την ενέργεια του φαγητού μας σε πιο ζωτική και θρεπτική…

Είμαστε αυτό που τρώμε και πίνουμε, εισπνέουμε και σκεφτόμαστε!

Vegans: Πρόκειται για μια αυστηρώς χορτοφαγική ομάδα, που αποφεύγει όχι μόνο το κρέας και τα ψάρια, αλλά και τα αυγά, γάλα, τυρί ή οτιδήποτε άλλο που είναι ζωικής προέλευσης…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Άποψη σας είναι Καλοδεχούμενη στα πλαίσια της Ευπρέπειας