Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2013

Κοσκοσέλα Σαντορίνης ή Στραπατσάδα Κέρκυρας;

Κοσκοσέλα Σαντορίνης ή Στραπατσάδα Κέρκυρας; Στραπατσάδα ονομάζεται ένα πιάτο, που φτιάχνεται από φρέσκια καλογινομένη και  χοντροκομμένη ντομάτα, φέτα και αυγά. Μοιάζει με την ομελέτα, αλλά στην στραπατσάδα είναι χαρακτηριστική η χρήση της ντομάτας, των λαχανικών και της φέτας. Συναντάται κυρίως στα Επτάνησα, στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη.

Το όνομα της το πήρε από την ιταλική λέξη strapazzare που σημαίνει
1.κακομεταχειρίζομαι
2.κόβω μικρά κομματάκια.

Στραπατσάδα με λευκή μελιτζάνα είναι η κοσκοσέλα, που απαντά σε διάφορα κυκλαδονήσια με παραλλαγές. Είναι όπως ο ντοματοκαγιανάς μόνο που φτιάχνεται με λαχανικά.


Υλικά:
1 μελιτζάνα φλάσκα (προτιμότερο λευκή, που είναι πιο γλυκιά)
20 ντοματίνια (ή 4 μεγαλούτσικες ντομάτες)
5 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
80 ml ελαιόλαδο
1 κοφτή κουτ. σούπας καστανή βιολογική ζάχαρη
ψιλοκομμένος βασιλικός, δυόσμος ή μαϊντανός για το σερβίρισμα
αλάτι, πράσινο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
100 γρ. κατσικίσιο τυρί (γίδινη φέτα ή όποιο άλλο κατσικίσιο τυρί μας αρέσει, σκληρό ή μαλακό)

Εκτέλεση: Καθαρίζουμε τη μελιτζάνα από τη φλούδα της και την τρίβουμε στο χοντρό τρίφτη. Πολτοποιούμε τα ντοματίνια (ή τις ντομάτες) στο μούλτι.

Σε ένα ευρύχωρο τηγάνι -κατά προτίμηση αντικολλητικό- ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 1 λεπτό.

Ρίχνουμε την τριμμένη μελιτζάνα, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, για 3-4 λεπτά.

Προσθέτουμε την πολτοποιημένη ντομάτα, την καστανή  ζάχαρη και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 6-7 λεπτά ή μέχρι να πιει η σάλτσα τα υγρά της, ανακατεύοντας πότε-πότε.

Χτυπάμε τα αυγά χωρίς να ασπρίσουν και τα ρίχνουμε στο τηγάνι.

Μαγειρεύουμε, χωρίς να ανακατέψουμε καθόλου τα αυγά, μέχρι να ψηθεί το αυγό και να πήξει η στραπατσάδα, χωρίς όμως να στεγνώσει, για περίπου 2-3 λεπτά.

Αποσύρουμε, πασπαλίζουμε με το μυρωδικό της επιλογής μας και το τυρί, τριμμένο ή θρυμματισμένο, και σερβίρουμε με ψωμί της αρεσκείας μας ή παξιμάδι.

Tips: Μπορούμε να φτιάξουμε μπρουσκέτες, φρυγανίζοντας μικρές φέτες ψωμιού και γαρνίροντάς τες με την κοσκοσέλα, το τυρί και το μυρωδικό της επιλογής μας. Έτσι, έχουμε νοστιμότατα ελληνικά τάπας για ένα φιλικό κάλεσμα.

Με τον ίδιο τρόπο αντί για μελιτζάνες χρησιμοπούμε κολοκυθάκια ή πατάτες ή και απλά ντομάτες με με αυγά, όπως στις φωτογραφίες κάτω.

Από edw hellas





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Άποψη σας είναι Καλοδεχούμενη στα πλαίσια της Ευπρέπειας