Σάββατο, 2 Νοεμβρίου 2013

Το κάπνισμα των… δύο φύλων

Μελέτη έδειξε ότι οι άνδρες καπνίζουν για να διασκεδάσουν και οι γυναίκες για να αποφορτιστούν από το στρες. Οι άνδρες καπνίζουν περισσότερο όταν είναι με φίλους, ενώ οι γυναίκες όταν είναι αγχωμένες, δείχνουν τα στοιχεία βρετανικής δημοσκόπησης

Οι άνδρες καπνίζουν για διασκέδαση ενώ οι γυναίκες για να καλμάρουν τα νεύρα τους, υποστηρίζει δημοσκόπηση που διενήργησε η βρετανική εταιρεία ηλεκτρονικών τσιγάρων SKYGIG της Βρετανίας.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις των καπνιστών που έλαβαν μέρος, το 56% των ανδρών καπνίζουν περισσότερο όταν είναι έξω με φίλους, ποσοστό το οποίο πέφτει στο 48% στην περίπτωση των γυναικών. Κάτι τέτοιο, πιστεύουν οι ψυχολόγοι, θα μπορούσε να σημαίνει ότι ένας άνδρας καπνιστής είναι κοινωνικά πιο αποδεκτός από ό,τι μια γυναίκα καπνίστρια.

Κάπνισμα λόγω στρες: Το 33% των εθελοντριών δήλωσαν ότι καπνίζουν περισσότερο όταν αισθάνονται ψυχολογικά πιεσμένες. Σε γενικές γραμμές, το 55% ανδρών και γυναικών πιστεύουν ότι ο εθισμός τους στο τσιγάρο σχετίζεται περισσότερο με τον ψυχολογικό παράγοντα και λιγότερο με τη νικοτίνη που περιέχει αυτό.

Τα 2/3 των γυναικών και το 54% των ανδρών, έχουν προσπαθήσει να κόψουν το κάπνισμα τουλάχιστον έξι φορές. Ψυχολογικά φαίνεται πως είναι τα αίτια που «αγκιστρώνουν» τις γυναίκες στο τσιγάρο.

«Η διαφοροποίηση της συμπεριφοράς ανάμεσα στα δύο φύλα – το ότι δηλαδή περισσότερο οι άνδρες καπνίζουν δημοσίως συγκριτικά με τις γυναίκες - είναι ενδιαφέρουσα ιδιαίτερα στην εποχή μας. Θα μπορούσε να υποδεικνύει ότι οι γυναίκες εκδηλώνουν μια συμπεριφορά ντροπής ως προς το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους» σχολιάζει η ψυχολόγος δρ Τζο Χέμινγκς.

«Όταν είναι μόνες τους, οι γυναίκες τείνουν να χρησιμοποιούν το κάπνισμα ως μηχανισμό αντιμετώπισης του στρες. Συγκριτικά με τους άνδρες, στην περίπτωση των γυναικών ο εθισμός στη νικοτίνη εμφανίζεται εντονότερος. Αν δηλαδή το τσιγάρο αποτελεί για τις καπνίστριες μηχανισμό “ανταμοιβής” κάθε φορά που ξεπερνούν μια κατάσταση στρες ή άγχους, τότε το να εθιστούν σε έναν τέτοιο κύκλο στρες-ανταμοιβής είναι πολύ πιο εύκολο και γρήγορο» προσθέτει η ψυχολόγος.

«Πολλές φορές το κάπνισμα έχει μπει τόσο “βαθιά” στη ζωή των καπνιστών που η κίνηση του να βγάλουν τσιγάρο, αποτελεί περισσότερο μια αυτοματοποιημένη αντίδραση παρά μια συνειδητή απόφαση» καταλήγει η δρ Χέμινγκς.


Το κάπνισμα και σκοτώνει και κοστίζει: Οκτώμισι εκατομμύρια χρόνια ζωής χάνονται κάθε χρόνο παγκοσμίως εξαιτίας των επιπτώσεων του καπνού: Τα χρόνια αυτά αντιστοιχούν σε 700.000 ανθρώπους που χάνουν την ζωή τους από τον καπνό. Η χρήση του είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα στη δημόσια υγεία.

Ο καπνός είναι ο βασικός ένοχος και υπεύθυνος για τους ως επί το πλείστον μη ιάσιμους καρκίνους στο στόμα στο φάρυγγα και στο λάρυγγα (με σταθερό επιπολασμό) διότι περιέχει μέχρι 60 χημικές καρκινογόνες ουσίες. Τα παραπάνω αναφέρθηκαν σε συνέντευξη τύπου που έδωσε ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας Στοματικής Υγείας, στις 12 Σεπτεμβρίου 2013 με κεντρικό θέμα «Στοματική υγεία και κάπνισμα».

Σύμφωνα με στοιχεία του Συμβουλίου Ευρωπαίων Οδοντιάτρων (CED) το οποίο εκπροσωπεί περισσότερους από 340.000 οδοντιάτρους από 32 εθνικούς οδοντιατρικούς συλλόγους από 30 ευρωπαϊκές χώρες, ο κύκλος ζωής ενός καπνιστή συντομεύεται κατά περίπου 5 λεπτά για κάθε τσιγάρο που καπνίζει ή αλλιώς μειώνεται η ζωή του κατά 10-15 χρόνια.

Συντηρητικές εκτιμήσεις ανεβάζουν το κόστος του καπνίσματος στην Ευρώπη στα 25,3 δισ. ευρώ τον χρόνο, ενώ το κοινωνικό κόστος από την απώλεια παραγωγικότητας ανέρχεται ετησίως στα 8,3 δισεκατομμύρια!

Πώς η νικοτίνη παγιδεύει τους καπνιστές: Όταν ένα άτομο τελειώνει ένα τσιγάρο, τα επίπεδα νικοτίνης στο σώμα αρχίζουν να μειώνονται. Τα ευχάριστα συναισθήματα  απομακρύνονται και ο καπνιστής παρατηρεί ότι  θέλει να καπνίσει. Αν το κάπνισμα αναβληθεί, ο καπνιστής μπορεί να αρχίσει να αισθάνεται  ερεθισμένος και νευρικός. Σε αυτό το στάδιο συνήθως, δεν φτάνει στο σημείο της εμφάνισης των  πραγματικών συμπτωμάτων  στέρησης, αλλά ο καπνιστής αισθάνεται όλο και  πιο άβολα  με την πάροδο του χρόνου. Όταν το άτομο αρχίζει ξανά  να καπνίσει  ένα τσιγάρο, τα δυσάρεστα συναισθήματα ξεθωριάζουν, και ο κύκλος συνεχίζεται.

Επικοινώνησε ΤΩΡΑ, εντελώς ΔΩΡΕΑΝ, για να συζητήσουμε (και να λύσουμε) το πρόβλημα σου.

ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΩ SKYPE

Σπύρος Μπαλής, Διαιτολόγος / Γεμμοθεραπευτής
Δημ. Καββάδα 4 (Λαΐκή αγορά) Κέρκυρα 49100 Greece
+302661036480
+306932537262
email:balisdiet@yahoo.gr
Skype: SPYROS BALIS


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Άποψη σας είναι Καλοδεχούμενη στα πλαίσια της Ευπρέπειας