Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Ρόφημα μαϊντανού για απώλεια βάρους

Ο μαϊντανός αποτελεί ένα εγγενές αρωματικό φυτό της νότιας Μεσογείου και για αυτό άλλωστε έχει ταυτιστεί με τη μεσογειακή κουζίνα. Ο μαϊντανός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των πιάτων της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας, όπου προστίθεται για να προσδώσει άρωμα και γεύση.

Πέρα από τις μοναδικές αρωματικές και γευστικές ιδιότητές του μπορεί να παρέχει μοναδικά οφέλη στην ανθρώπινη υγεία λόγω της ιδιαίτερης σύστασής του. Η περιεκτικότητά του σε φλαβονοειδή και αιθέρια έλαια είναι υπεύθυνη για τα οφέλη που μπορεί να ασκεί.

Μάλιστα, τα αιθέρια έλαια του μαϊντανού και συγκεκριμένα το μυριστικό οξύ έχει φανεί να αναστέλλει την ανάπτυξη και τον σχηματισμό καρκινικών όγκων σε ζωικά μοντέλα και συγκεκριμένα στους πνεύμονες αυτών.

Επίσης, το συγκεκριμένο αιθέριο έλαιο φαίνεται να επάγει τη δραστηριότητα του ενζύμου τρανσφεράση της γλουταθειόνης, η οποία είναι υπεύθυνη για την εξολόθρευση μορίων που μπορούν να επάγουν οξειδωτικές βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε φλαβονοειδή και κυρίως στη λουτεολίνη φαίνεται να ενισχύει τις αντιοξειδωτικές ιδιότητές του.

Βέβαια πέρα από την υψηλή περιεκτικότητά του σε φλαβονοειδή είναι μια άριστη πηγή βιταμίνης C και πρόδρομων μορφών της βιταμίνης Α, γνωστές για τις δράσεις τους έναντι των ελευθέρων ριζών και των φλεγμονωδών απαντήσεων.

Ο μαϊντανός επειδή περιέχει υψηλές ποσότητες καλίου και βιταμίνης Α, καθώς και ασβέστιο, σίδηρο, φολικό οξύ, βιταμίνη C, β-καροτένιο, φωσφόρου και ένα από τα σπουδαιότερα φλαβονοειδή την κερκετίνη. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της κερκετίνης μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης και την υψηλή αρτηριακή πίεση ενώ μας προστατεύει από καρδιοπάθειες και ορισμένες μορφές καρκίνου. Μπορεί επίσης να μας ανακουφίσει από τα συμπτώματα των αλλεργιών.

Η περιεκτικότητα του σε βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για τον οργανισμό για την προώθηση της καλής υγείας των οστών και την απορρόφηση των μετάλλων για γερά κόκαλα. Ο μαϊντανός είναι πλούσιος σε χλωροφύλλη. Η χλωροφύλλη έχει αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες που δρουν για να ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το συστατικό της χλωροφύλλης στον μαϊντανό έχει υψηλή περιεκτικότητα σε οξυγόνο και βοηθά στην καταπολέμηση των ιών. Το ρόφημα μαϊντανού βοηθά τους πνεύμονες να εξαλείψει τα κατάλοιπα από την περιβαλλοντική ρύπανση, την ιγμορίτιδα και το άσθμα. Ρυθμίζει τον εμμηνορροϊκό κύκλο στις γυναίκες και βοηθάει στους πόνους της περιόδου αλλά οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση του.

Το πράσινο «βότανο» του μαϊντανού, είναι εξαιρετικό διουρητικό, το οποίο συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του νεφρού. Χάρη στη διουρητική δράση του, ο οργανισμός μας απαλλάσσεται από το περιττό νάτριο, αλλά και από κάθε επιβλαβή ουσία.

Τριχόπτωση ή ξηρότητα στην επιδερμίδα; Κανένα πρόβλημα. Το λάδι μαϊντανού, είναι η ιδανική θεραπεία για την τριχόπτωση αλλά και για υγιή, ζωντανή και σφριγηλή επιδερμίδα.

Η καθημερινή χρήση, του συγκεκριμένου ελαίου, βοηθά στην γρήγορη θεραπεία κατά της τριχόπτωσης και στην ενυδάτωση του δέρματος. Επιπλέον, οι ειδικοί χρησιμοποιούν τον μαϊντανό, για την αντιμετώπιση λοιμώξεων στην περιοχή του αυτιού, ακόμη και σε περιπτώσεις μερικής κώφωσης.

Το τσάι από μαϊντανό, ενεργοποιεί την διαδικασία πέψης του λίπους και των πρωτεϊνών, ενώ παράλληλα ενισχύει σημαντικά την απορροφητικότητα του εντέρου, συμβάλλοντας κατά της διάρροιας. Επιπροσθέτως, είναι ένα ανακουφιστικό ρόφημα τις μέρες που υποφέρουμε από κρυολόγημα, ενώ γιατρεύει και τον ενοχλητικό βήχα.

Για όσες γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον κύκλο της περιόδου, η λύση βρίσκεται και πάλι στον μαϊντανό. Ορμονικές διαταραχές που σχετίζονται με το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, την εμμηνόπαυση ή την καθυστερημένη εμμηνόρροια, καταπραΰνονται με την βοήθεια του «ιαματικού» βοτάνου. Όσο για τις κράμπες, μπορούν να ανακουφιστούν και πάλι χάρη στη δράση του μαϊντανού. Προσοχή χρειάζεται με τη χρησιμοποιούμενη ποσότητα, ώστε να μην έχουμε ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Ο μαϊντανός είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C, σιδήρου, αλλά και θρεπτικών συστατικών που βοηθούν στην καταπολέμηση της αναιμίας και της κόπωσης. Βοηθάει στο σχηματισμό των αιμοφόρων αγγείων, καθώς και στην καλύτερη και ελαστικότερη λειτουργία τους. Η βιταμίνη C, με την σειρά της ενισχύει την απορροφητικότητα του σιδήρου, ενώ μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο αρθρίτιδας και οστεοαρθρίτιδας.

Ο χυμός του μαϊντανού είναι καταπραϋντικός και θεραπευτικός σε μολύνσεις των ματιών, σε περίπτωση επιπεφυκίτιδας ή και βλεφαρίτιδας ενώ βοηθά επίσης, στην αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό, γι' αυτό και συνιστάται σε αρρώστιες που σχετίζονται με το ήπαρ.

Επιπλέον έχει εξαιρετικές αντισηπτικές ιδιότητες, τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και ενδείκνυται σε περίπτωση απουσίας της όρεξης, κατάθλιψης, ανορεξίας και γενικότερα σε παθήσεις του πεπτικού συστήματος.

Το ρόφημα μαϊντανού καταστέλλει την όρεξη και σε συνδυασμό με άσκηση και με δίαιτα μας βοηθάει στην απώλεια βάρους και πόντων, στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας και μας χαρίζει μια απαλή, λεία και υγιή επιδερμίδα.

Υλικά
1,5 λίτρο νερό
Μισή κούπα φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
χυμό από 1 φρέσκο λεμόνι
Φέτες λεμονιού

Εκτέλεση: Βράζουμε το νερό. Κατεβάζουμε το νερό από την φωτιά και προσθέτουμε τον μαϊντανό. Σκεπάζουμε και περιμένουμε για 15-20 λεπτά, φιλτράρουμε και προσθέτουμε το χυμό του φρέσκου λεμονιού.

Πίνουμε το ρόφημα κρύο ή ζεστό. Σερβίρουμε προσθέτοντας μια λεπτή φέτα λεμονιού.

Μπορούμε να προσθέσουμε, για έξτρα γεύση και δύναμη, φύλλα από σπανάκι, αγγούρι και άλλα πράσινα λαχανικά.

Συμπερασματικά, επιλέγοντας μαϊντανό για τη βελτίωση της γεύσης των πιάτων μας, ωφελούμαστε με μια όχι μόνο νόστιμη αλλά και συνάμα ευεργετική για την υγείας μας επιλογή.

Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή με τις ποσότητες μαϊντανού που καταναλώνουμε. Η υπερβολική κατανάλωση προκαλεί συχνά ιλίγγους, ενώ μειώνει και τον αριθμό των καρδιακών παλμών.

Χρειάζεται δε  εγκράτεια στην κατανάλωση, από όσους αντιμετωπίζουν κυκλοφορικά προβλήματα ή νεφρικές δυσλειτουργίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Άποψη σας είναι Καλοδεχούμενη στα πλαίσια της Ευπρέπειας