Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Είναι Ασφαλή τα βερνίκια νυχιών;

Είναι Ασφαλή τα βερνίκια νυχιών; Τα συμβατικά βερνίκια νυχιών ΟΧΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗ. Με τόσους διαφορετικούς τύπους σε βερνίκια νυχιών που κυκλοφορούν στα καταστήματα και τη διαφορετική σύνθεσή τους, είναι δύσκολο να επιλέξετε ποιο σας ταιριάζει καλύτερα.

Με δεδομένο τις πολλές βλαβερές ουσίες που περιέχουν τα πιο συνηθισμένα βερνίκια, ανεξάρτητα από την τιμή τους, και το ότι αποκτάμε μεγαλύτερη συνείδηση όσον αφορά στην υγεία γενικότερα, δεν είναι να απορεί κανείς που τα βιολογικά προϊόντα εισχώρησαν στην αγορά των καλλυντικών και συνεχώς αυξάνεται η δημοτικότητά τους.

Πρόσφατα διμοσιεύθηκε στον τύπο: Το καρκινογόνο βενζένιο, μια χημική ουσία που απαγορεύεται να χρησιμοποιείται σε καλλυντικά στην Κίνα, εντοπίστηκε σε τέσσερα από τα 42 φιαλίδια με βερνίκια νυχιών που εξετάστηκαν από το Συμβούλιο Καταναλωτών της πόλης, όπως αναφέρει η εφημερίδα «South China Morning China».   Μάλιστα το ένα από τα τέσσερα προϊόντα περιείχε και μεθανόλη, που ξεπερνούσε κατά 20 φορές τα επιτρεπτά όρια.

Στα βερνίκια, τα οποία παράγονται από εταιρείες του Χονγκ Κονγκ και της Νότιας Κορέας, βρέθηκαν και άλλες χημικές ουσίες, η χρήση των οποίων έχει απαγορευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Κίνα και σε άλλες χώρες. ...και αυτό δεν γίνεται μόνο στα βερνίκια αλλά ακόμη και στα ρούχα.

Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει πόσο βλαβερή μπορεί να είναι η σύνθεση των συνηθισμένων βερνικιών για τα νύχια. Δεν αποτελείται μόνο από καρκινογόνες ουσίες, αλλά αυτές οι ίδιες ουσίες έχει αποδειχτεί ότι προκαλούν στειρότητα, κύστεις, όγκους και προβλήματα που αφορούν στην αναπαραγωγή, προβλήματα συμπεριφοράς και παίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην ρύπανση του περιβάλλοντος. Ναι το κραγιόν, το αποσμητικό και το βερνίκι νυχιών είναι υπεύθυνο -μαζί με άλλα-προιόντα- για πλήθος ασθενειών, χρειάζεται προσοχή και ενημέρωση.

Έχουμε δει μικρά παιδιά 2-5 χρονών να βάφουν τα νύχια τους, έτσι για να μιμηθούν την μαμά και για να παίξουν, όμως η μαμά έχει μπει στην διαδικασία να μάθει τι βάζει το παιδί στα νύχια του και μετά βάζει τα δάχτυλα του στο στόμα του;

Τα συμβατικά βερνίκια νυχιών υφίστανται μια μείωση τελευταία, καθώς ολοένα και περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν πόσα δηλητηριώδη κι επικίνδυνα χημικά περιέχουν..

Από φορμαδεΰλδη και τολουόλη μέχρι DBP (Φθαλικός Διβουλεστέρας) κι επικίνδυνες βαφές, τα βερνίκια νυχιών είναι κάτι περισσότερο από επικίνδυνα. Τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε πάνω στο σώμα μας είναι τόσο σημαντικά όσο και το τι τρώμε, επομένως αν δε σας αρέσει να πίνετε ένα μπουκάλι βερνίκι νυχιών τότε είναι μια καλή ιδέα ν’αρχίσετε να χρησιμοποιείτε μη τοξικά.

Μερικές απ’ τις βλαβερές χημικές ουσίες που μπορείτε να βρείτε καθημερινά στα συνηθισμένα βερνίκια νυχιών, ακόμη και αυτών που κοστίζουν 30 ή 50 ευρώ, είναι:
    Φορμαλδεΰδη
    Τολουόλη
    DBP (Φθαλικός Διβουλεστέρας)

Αυτά τα χημικά δεν είναι μόνο ανησυχητικά για όλες μας, αλλά και ιδιαίτερα ανησυχητικά για τις εγκύους και τα μικρά παιδιά που μιμούνται τις μαμάδες. Οι ουσίες αυτές είναι βλαβερές και για τη μητέρα και για το έμβρυο, και είναι ο λόγος, για τον οποίο οι πιο συνειδητοποιημένες όσον αφορά στην υγεία έγκυες στρέφονται στα βιολογικά βερνίκια νυχιών. Επίσης προτιμούν τα βιολογικά-οργανικά καλλυντικά που δεν περιέχουν καρκινογόνους οργανισμούς, υπεύθυνους για ασθένειες και ταλαιπωρίες.

Τι είναι τα βιολογικά βερνίκια νυχιών; Τα βιολογικά βερνίκια νυχιών σας προσφέρουν μια σύνθεση χωρίς χημικές ουσίες κι επομένως είναι ένα φυσικό και φυσιολογικό για τον άνθρωπο προϊόν. Αυτό σημαίνει ότι τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται σ’ ένα βιολογικό βερνίκι νυχιών δεν είναι επεξεργασμένα ή δεν έχουν διάφορα προσθετικά, όπως συντηρητικά ή χρωστικές ουσίες. Αυτά τα προϊόντα δεν είναι τοξικά και είναι ασφαλή στη χρήση τους.

Αν ανοίξετε ένα μπουκάλι με βιολογικό βερνίκι νυχιών, θα διαπιστώσετε ότι δεν μυρίζει. Αυτό το δυνατό, χημικό στοιχείο που διαθέτουν τα συμβατικά βερνίκια νυχιών δεν είναι πρόβλημα για εσάς που χρησιμοποιείτε τα βιολογικά βερνίκια νυχιών, απλά και μόνο, επειδή τα βιολογικά προιόντα νυχιών δεν περιέχουν αυτά τα τοξικά-χημικά.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, τα βιολογικά βερνίκια νυχιών είναι πιο ασφαλή για το περιβάλλον. Χωρίς να χρησιμοποιούνται τοξίνες και με τα προϊόντα να κρατούνται στη φυσική τους μορφή, με λιγότερα κατασκευάσματα στην παραγωγή τους, τα προϊόντα αυτά μπορούν να επιστρέψουν στη γη με ασφάλεια και με λίγες επιδράσεις. Χωρίς να επιβαρύνει τον οργανισμό του χρήστη με καρκινογόνες ουσίες, όπως τα συμβατικά.

Εδώ έγκειται το πρόβλημα με οτιδήποτε βιολογικό: Τα βιολογικά προϊόντα τείνουν να μην ελέγχονται, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για καλλυντικά. Παρόλο που υπάρχει μεγάλη πίεση για τα βιολογικά καλλυντικά να πληρούν τις ίδιες προϋποθέσεις με τα βιολογικά τρόφιμα, αυτό θα πρέπει να γίνει από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) κι άλλους οργανισμούς που είναι υπεύθυνοι να βεβαιώσουν ότι αυτά τα προϊόντα είναι πράγματι βιολογικά. Αυτό σημαίνει ότι τα προϊόντα αυτά θα πρέπει να εξετάζονται ακόμα περισσότερο μέχρι να προσφερθούν στον καταναλωτή.

Αν ενδιαφέρεστε ν’ αγοράσετε βιολογικό βερνίκι νυχιών, τότε καλύτερα είναι να βρείτε πρώτα πληροφορίες για την εταιρεία στο διαδίκτυο και να εξετάσετε τα συστατικά που εμπεριέχονται στο μπουκάλι. Ψάξτε γρήγορα τα συστατικά online, σκεφτείτε πιθανές επιδράσεις κι επικοινωνήστε με το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών, αν έχετε οποιοδήποτε ερώτημα.

Γιατί να επιλέξω Μη Τοξικό Βερνίκι Νυχιών; Ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων και για διαφορετικούς λόγους. Πρώτα, θα πρέπει να σκεφτείτε πως οι περισσότερες εταιρίες που παρασκευάζουν μη τοξικά ξεβαφτικά νυχιών είναι «πράσινες» και οικολογικές, κι ότι οι περισσότερες δεν κάνουν δοκιμές σε ζώα. Αυτό σημαίνει ότι θα υποστηρίξετε μια εταιρία που δεν έχει μόνο οικολογική συνείδηση και προσπαθεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο, αλλά δεν είναι άδικη και σκληρή ώστε να δοκιμάζει τα προϊόντα της σε αθώα πλάσματα.

Ακολουθούν η συνείδηση για την υγεία ή εκείνοι που έχουν υποφέρει ήδη από κάποια ασθένεια, η οποία ενδεχομένως να προκλήθηκε απ’ τα σκληρά χημικά που περιέχει ένα συμβατικό βερνίκι νυχιών, όπως είναι ο καρκίνος και η ασθένεια του ήπατος.

Ίσως η αυξημένη ζήτηση να προέρχεται απ’ τις γυναίκες σε ενδιαφέρουσα, οι οποίες προσπαθούν να χρησιμοποιούν όσο γίνεται πιο φυσικά και καθαρά προϊόντα. Καθώς δεν έχουν εξεταστεί ακόμα οι επιδράσεις ενός συμβατικού βερνικιού νυχιών σε αγέννητα μωρά ή έμβρυα, πως μπορούμε να ξέρουμε τι βλάβες μπορεί να προκαλούμε στα παιδιά με τα συνηθισμένα, χημικά βερνίκια που χρησιμοποιούμε στα νύχια μας; Δεν πρέπει όμως να σκέφτεστε μόνο τις επιπτώσεις των χημικών στο δέρμα, αλλά και τις αναθυμιάσεις απ’ τα συμβατικά βερνίκια νυχιών που είναι ύποπτες για την πρόκληση θανατηφόρων και βλαβερών ασθενειών.

Τι είναι οι Μη Τοξικές Μάρκες Βερνικιών που κυκλοφορούν στα καταστήματα; Παρ όλο που δεν είναι δύσκολο να βρείτε μια μάρκα μη τοξικού βερνικιού νυχιών, θα σας πω δυο απ αυτές, αλλά μπορείτε να ψάξετε υπάρχουν κι άλλες.
Μια απ’ τις πιο δημοφιλείς μάρκες είναι η «Safe Nail Polish». Αυτή η μάρκα οφείλει την ύπαρξή της στο ότι προσφέρει μια φόρμουλα μη τοξική, με βάση το νερό και υποαλλεργική, ώστε είναι ασφαλής και για ενήλικες και για παιδιά. Μπορείτε να βρείτε πολλά χρώματα για να επιλέξετε, με την ποικιλία τους να επεκτείνεται και να μεγαλώνει συνεχώς.

Μια άλλη πολύ καλή μάρκα για να δοκιμάσετε είναι η «PolishedMama». Παρόλο που αυτή η μάρκα παρασκευάστηκε για τις έγκυες, αυτό το μη τοξικό βερνίκι νυχιών μπορούν να το χρησιμοποιήσουν όλες! Η εταιρία αυτή προσφέρει επίσης και ξεβαφτικά νυχιών χωρίς ακετόνη, έτσι ώστε μπορείτε ν’ αφαιρέσετε γρήγορα το μη τοξικό σας βερνίκι νυχιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Άποψη σας είναι Καλοδεχούμενη στα πλαίσια της Ευπρέπειας