Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Αιθέρια Έλαια (essential oils)

Τα αιθέρια έλαια (λέγονται και πτητικά έλαια) παράγονται κυρίως από τα αρωματικά φυτά. Είναι μείγματα από ουσίες που εξατμίζονται πολύ εύκολα. Από χημική άποψη μπορεί να ανήκουν σε διαφορετικές κατηγορίες ενώσεων, όπως αλκοόλες, αιθέ­ρες, αλδεύδες, κετόνες, φαινόλες και εστέ­ρες.

Οι ουσίες αυτές, με τη χαρακτηριστική τους μυρωδιά, δίνουν στα διάφορα φυτά συγκεκριμένες φαρμακευτικές και άλλες ιδιότητες.

Τα αρωματικά φυτά αποθηκεύουν τα αι­θέρια έλαια μέσα σε ειδικούς χώρους που βρίσκονται στα φύλλα, στο βλαστό, στα άνθη, στο φλοιό, στο ξύλο, ακόμη και στις ρίζες τους- στα άνθη του γιασεμιού και του τριαντάφυλλου- στα φύλλα διαφόρων φυ­τών όπως το θυμάρι, η ρίγανη, το θρούμπι, η μέντα, το δίκταμο, η δάφνη, η μυρτιά, η λαδανιά, το φασκόμηλο, ο βασιλικός, ο δυό­σμος.

Στους καρπούς όπως είναι το δαμάσκηνο, το μήλο, το σταφύλι.

Η στάχτη και η κατά φύση χρήσεις αυτής

Η αλυσίβα είναι ένα αλκαλικό διάλυμα που παρασκευάζεται με το βράσιμο του νερού μαζί με στάχτη από καμένα ξύλα. Συνίσταται δε να χρησιμοποιείται βρόχινο νερό.

Στα παλαιότερα χρόνια τη χρησιμοποιούσαν για τη λεύκανση των ρούχων, αλλά και αντί για σαπούνι και για το λούσιμο (ειδικά για λιπαρά μαλλιά).

Η αλυσίβα έχει καθαριστικές ιδιότητες λόγω του ανθρακικού καλίου που προσλαμβάνει από τη στάχτη και το οποίο έχει την ικανότητα αυτό να διαλύει τα έλαια και τα λίπη γενικά όχι όμως και ορυκτέλαια (γράσο, παραφίνες, βαζελίνη κλπ.).