Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Απολέπιση για σώμα όλο λάμψη!

Σώμα όλο λάμψη! Η απολέπιση είναι ένα σημαντικό βήμα στην καθημερινή φροντίδα του δέρματος σας. Όχι μόνο το πρόσωπο, αλλά και το σώμα σας χρειάζεται αυτή την επιπλέον φροντίδα. Καλό είναι να απολεπίζετε το πρόσωπο και το σώμα σας 2-3 φορές την εβδομάδα (ανάλογα με το δέρμα) για να παραμείνει απαλό, γυαλιστερό, ενυδατωμένο και λείο.

Για να φτιάξετε το δικό σας scrub σώματος, θα χρειαστείτε:
 2 φλ. καφέ ζάχαρη
 1/4 του φλ. μέλι
 1/2 φλ. ελαιόλαδο για ξηρό κι αφυδατωμένο δέρμα
ή αμυγδαλέλαιο για κανονικό και λιπαρό δέρμα

Αναμείξτε την καστανή ζάχαρη, το μέλι και το ελαιόλαδο σε ένα μπολ και εφαρμόστε το πάνω σε υγρό δέρμα, ενώ είσαστε στο ντους για να αναζωογονήσετε την επιδερμίδα σας.

Η καστανή ζάχαρη βοηθά στην απολέπιση δίνοντας μια νεανική λάμψη, ενώ το μέλι και το ελαιόλαδο βοηθά στην ενυδάτωση καθιστώντας το απαλό και λείο. Μεταφέρετε το υπόλοιπο του scrub σε ένα βάζο, φυλάξτε το σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο.

Εύκολη κολοκυθόσουπα

Η Cucurbita moschata ή Cucurbita maxima, ή πιο απλά κολοκύθα, κυριαρχεί χάρη στο µέγεθός της στο φθινοπωρινό µποστάνι. Άλλοτε έχει το σχήμα ενός στρογγυλού μπουκαλιού µε μακρόστενο λαιµό, άλλοτε µοιάζει µε ένα γιγάντιο δάκρυ και άλλοτε πάλι είναι σαν στρογγυλό µπαλόνι πιεσµένο πάνω-κάτω.Ως προς το χρώµα, πότε εμφανίζεται ντυµένη µε έντονο πορτοκαλί ή ανοιχτό προς άσπρο και πότε φοράει πράσινα µε ρίγες. Η σάρκα της, γευστική, θρεπτική και πλούσια σε βιταµίνες, είναι κίτρινη, σχεδόν χρυσαφένια, και φθάνει ως το βαθύ πορτοκαλί.

Οι τόσες παραλλαγές στο μέγεθος και στο χρώµα ανάγουν τη μελέτη του γενεαλογικού της δέντρου σε γρίφο. Πολλοί πιστεύουν ότι κατάγεται από το Μεξικό ή την Κεντρική Αµερική από όπου εξαπλώθηκε γρήγορα στις περιοχές των Ανδεων. Άποψη που ενισχύεται από υπολείµµατα της Curcubita moschata τα οποία εντοπίστηκαν σε σπηλιές του Βορειοανατολικού Μεξικού και χρονολογούνται γύρω στο 3500 π.κ.ε. Άλλοι, πάλι, θεωρούν ότι «γεννήθηκε» στην Αφρική κι άλλοι στη Δυτική Ασία. Ωστόσο, τα πράγµατα περιπλέκονται καθώς και στα αρχαία ελληνικά περιβόλια καλλιεργούσαν κάποιες ποικιλίες, όπως τη νεροκολοκύθα.

Οσο για τη θέση της στην κουζίνα; Οι Ινδιάνοι την προτιµούσαν ψητή, ολόκληρη ή σε φέτες, χωρίς βέβαια να περιφρονούν τους σπόρους. Τη θεωρούσαν πολύ θρεπτική και την πρόσφεραν ως δώρο στους πρώτους αποίκους οι οποίοι πρέπει να οµολογήσουµε ότι δεν την ερωτεύτηκαν κεραυνοβόλα. Διδάχθηκαν, όµως, πολλούς τρόπους χρήσης από τους ιθαγενείς και έτσι η κολοκύθα κατέκτησε περίοπτη θέση στη διατροφή τους.

7 λόγοι για να τρώμε κάθε μέρα ηλιόσπορους

7 λόγοι για να τρώμε κάθε μέρα ηλιόσπορους: Οι ηλιόσποροι αποτελούν ένα υγιεινό και απολαυστικό σνακ για μικρούς και μεγάλους και μπορεί εύκολα να ενταχθούν στην καθημερινή μας διατροφή με διάφορους τρόπους. Έτσι μπορούμε να τους προσθέσουμε στη σαλάτα μας, στα φαγητά μας αλλά και να φτιάξουμε διάφορα βουτήματα και ψωμί με ηλιόσπορο.

1. Έχουν αντιφλεγμονώδης ιδιότητες. Οι ηλιόσποροι έχουν πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη E η οποία έχει την ιδιότητα να εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που συσσωρεύονται στον οργανισμό μας. Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια που καταστρέφουν τη δομή των κυττάρων μας με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια κατάσταση φλεγμονής στον οργανισμό μας. Έτσι ο ηλιόσπορος λόγο της υψηλής του περιεκτικότητας σε Βιταμίνη Ε φαίνεται ότι μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του άσθματος, της οστεοαρθρίτιδας και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

2. Μειώνουν τη χοληστερίνη. Οι ηλιόσποροι περιέχουν φυτοστερόλες οι οποίες όπως προκύπτει από πολυάριθμες μελέτες έχουν την τάση να μειώνουν τα επίπεδα της ‘κακής’ χοληστερίνης στον οργανισμό μας. Επίσης η περιεκτικότητα του ηλιόσπορου σε πολυακόρεστα λιπαρά και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα βοηθά επιπλέον στη μείωση της αθηρωμάτωσης, καθώς τα λιπαρά αυτά μειώνουν την ‘κακή’ χοληστερίνη ενώ αυξάνουν την ‘καλή’