Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Τα πλεονεκτήματα της σωστής αναπνοής

Τα πλεονεκτήματα της σωστής αναπνοής: Είναι η πιο απλή, φυσιολογική λειτουργία στον κόσμο, όμως πόσο σίγουρες είμαστε ότι την κάνουμε όπως πρέπει; Οι ειδικοί παραδίδουν μαθήματα... εισπνοής εκπνοής, για να λύσουμε προβλήματα, αλλά και για να μην αντιμετωπίσουμε καινούρια.Σε μια κρίση πανικού λειτουργεί ως αγχολυτικό, σε μια έξαρση άσθματος είναι η αγωγή με συσκευή εισπνοής, ενώ αποτελεί το μυστικό βελτίωσης της απόδοσης για όσους ασκούνται. Ο λόγος για την αναπνοή, που αποδεικνύεται η απλή λύση σε σημαντικά προβλήματα που μας ταλαιπωρούν.

Σύμφωνα με μια μεγάλη επιδημιολογική μελέτη, που ξεκίνησε τη δεκαετία του ‘70, με την ονομασία Φράμιγχαμ, και ολοκληρώθηκε στη δεκαετία του ‘00, η επάρκεια σε οξυγόνο -δείκτης μακροζωίας- συνδέεται με τη σωστή αναπνοή! Τι εννοούμε, όμως, όταν αναφερόμαστε σε αυτή; Όπως επισημαίνουν οι γιατροί, καλό είναι να εισπνέουμε από τη μύτη και να εκπνέουμε από το στόμα. Η πνευμονολόγος Παναγιώτα Καρύδη, επιμελήτρια στην πνευμονολογική κλινική του νοσοκομείου Ιασώ General, εξηγεί:

«Ο αέρας πρέπει να μπαίνει από τη μύτη, γιατί φιλτράρεται, υγραίνεται και ζεσταίνεται. Η μύτη είναι το... κλιματιστικό της αναπνοής. Γι’ αυτό και όσοι αναπνέουν από το στόμα, εξαιτίας, για παράδειγμα, κάποιας ιγμορίτιδας, είναι πιο ευάλωτοι σε παθήσεις του κατώτερου αναπνευστικού. Ενδεικτικά, ασθενείς με άσθμα εκδηλώνουν εξάρσεις τις μέρες που είναι συναχωμένοι. Η εκπαίδευση πάνω στην αναπνοή βοηθά στην καλύτερη ποιότητα ζωής και στη μείωση των συμπτωμάτων δύσπνοιας. Επίσης, σε κάποιες παθήσεις, όπως είναι η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), μπορεί να ελαττώσει και την πιθανότητα εξάρσεων».

Ριζότο µε σπανάκι και µαραθόριζα


Ο μήνας της μαραθόριζας: Η μαραθόριζα –ή φινόκιο στην «γκουρμεδική»– είναι ένα από τα πιο αρωματικά λαχανικά της κουζίνας. Είναι ένας μεγάλος άσπρος βολβός που αποτελείται από τραγανές αρωματικές φλούδες του λαχανικού που καλύπτουν η μία την άλλη. Η γεύση και το άρωμά του θυμίζουν γλυκάνισο και παραπέμπουν στο ούζο, αρωματίζοντας όλα τα πιάτα, ωμά ή μαγειρεμένα.
 
Το μάραθο το συναντάμε συχνά στα αρχαία κείμενα. Ένας συγγενής του, το γιγάντιο φυτό που επιστημονικά αποκαλείται ferula communis, είναι εκείνο που, σύμφωνα με τη μυθολογία, χρησίμευσε σαν μέσον για να μεταφέρει ο Προμηθέας τη φωτιά στους ανθρώπους. Την έκρυψε μέσα στον ξεραμένο κορμό που έχει ίνες σαν του μπαμπακιού και βοηθούσαν να μην σβήσει. Το μάραθο δάνεισε το όνομά του και στο Μαραθώνα.

Αγαπημένο αρωματικό από την αρχαιότητα, το αγριομάραθο φυτρώνει στην Κρήτη, στα άνυδρα νησιά των Κυκλάδων, αλλά και στα περισσότερα μέρη της νότιας ηπειρωτικής Ελλάδας. Τα σύνθετα ψηλά κίτρινα λουλουδάκια του στολίζουν το καλοκαίρι τις παρυφές των δρόμων και των μονοπατιών.

Έντονα ευωδιαστά,  τα φτερωτά του φύλλα προσθέτουν ξεχωριστή νοστιμιά στα γεμιστά, στα κρητικά γιαχνερά --που γίνονται με χαρμάνι από διάφορα χόρτα της εποχής-- στους σαρακοστιανούς ντολμάδες, αλλά και στα μαγειρεμένα ψάρια και θαλασσινά.