Η Εποχή της μαραθόριζας: Η μαραθόριζα –ή φινόκιο στην
«γκουρμεδική»– είναι ένα από τα πιο αρωματικά λαχανικά της κουζίνας. Είναι ένας
μεγάλος άσπρος βολβός που αποτελείται από τραγανές αρωματικές φλούδες του
λαχανικού που καλύπτουν η μία την άλλη. Η γεύση και το άρωμά του θυμίζουν
γλυκάνισο και παραπέμπουν στο ούζο, αρωματίζοντας όλα τα πιάτα, ωμά ή
μαγειρεμένα.
Το μάραθο το συναντάμε συχνά στα αρχαία κείμενα. Ένας
συγγενής του, το γιγάντιο φυτό που επιστημονικά αποκαλείται ferula communis,
είναι εκείνο που, σύμφωνα με τη μυθολογία, χρησίμευσε σαν μέσον για να
μεταφέρει ο Προμηθέας τη φωτιά στους ανθρώπους. Την έκρυψε μέσα στον ξεραμένο
κορμό που έχει ίνες σαν του μπαμπακιού και βοηθούσαν να μην σβήσει. Το μάραθο
δάνεισε το όνομά του και στο Μαραθώνα. Αγαπημένο αρωματικό από την αρχαιότητα, το αγριομάραθο
φυτρώνει στην Κρήτη, στα άνυδρα νησιά των Κυκλάδων, αλλά και στα περισσότερα
μέρη της νότιας ηπειρωτικής Ελλάδας. Τα σύνθετα ψηλά κίτρινα λουλουδάκια του
στολίζουν το καλοκαίρι τις παρυφές των δρόμων και των μονοπατιών.
Το αιθέριο έλαιο του μάραθου χρησιμοποιείται σε καλλυντικά,
στην αρωματοποιία και στην βιομηχανία τροφίμων και ποτών. Ο σπόρος
χρησιμοποιείται όπως και του γλυκάνισου για τον αρωματισμό του ούζου και του
τσίπουρου. Το αφέψημά του χρησιμοποιείται ως ήπιο ηρεμιστικό. Το αιθέριο έλαιο
του μάραθου 2-3 σταγόνες στο σφουγγάρι του ντους ενεργοποιεί τον εγκέφαλο να
παράγει κολλαγόνο, είναι επομένως απολύτως απαραίτητο στην καθημερινότητα μας.