Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Ο χειμώνας επηρεάζει τον εγκέφαλο

Καθώς το καλοκαίρι έχει τελειώσει και οι νύχτες μεγαλώνουν, πολλοί επιστρέφουν στις δουλειές τους από τις διακοπές μ΄ ένα βάρος στην ψυχή. Η λεγόμενη «εποχική συναισθηματική διαταραχή», η πτώση στη διάθεση και στην ενέργεια που συνοδεύει τις συννεφιασμένες ημέρες και τις μεγάλες νύχτες, επηρεάζει χιλιάδες ανθρώπους, όμως παραμένει ανεξήγητη.

Τώρα επιστήμονες εντόπισαν αλλαγές στον εγκέφαλο οι οποίες επέρχονται με τις εποχές και θα μπορούσαν να εξηγήσουν τις αιτίες της διαταραχής και τις διακυμάνσεις της διάθεσης τις οποίες προκαλούν, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ιντεπέντεντ». Εγκεφαλογραφήματα που έχουν γίνει σε διαφορετικές εποχές του χρόνου έχουν αποκαλύψει διακυμάνσεις στη συγκέντρωση μιας πρωτεΐνης, η οποία είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά μεταξύ των κυττάρων της χημικής ουσίας του εγκεφάλου σεροτονίνη.

Δείχνουν πως τα επίπεδα της σεροτονίνης είναι υψηλότερα την άνοιξη και το καλοκαίρι και χαμηλότερα το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Όταν τα ευρήματα αυτά συγκριθούν με μετεωρολογικά δεδομένα, διαπιστώνεται ότι τα επίπεδα της σεροτονίνης ήταν στο πιο χαμηλό σημείο τις ημέρες με τη λιγότερη λιακάδα. Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου. Χαμηλά επίπεδα της σεροτονίνης εμπλέκονται στην εμφάνιση κατάθλιψης. Τα φάρμακα που επιλεκτικά αναστέλλουν την επαναπρόσληψη της σεροτονίνης αυξάνουν τα επίπεδα της ελεύθερης σεροτονίνης, θεραπεύοντας έτσι την κατάθλιψη. Η σεροτονίνη είναι η χημική ουσία που ηρεμεί το σώμα μας. Σημαντικές ποσότητες σεροτονίνης ανευρίσκονται στο ανώτερο εγκεφαλικό στέλεχος και ιδιαίτερα στη γέφυρα και τον προμήκη μυελό.

Πιπεριές, καυτερές ή γλυκές

Οι πιπεριές προσθέτουν μια γευστική «πινελιά» στα πιάτα μας, συν του ότι είναι γεμάτες με βιταμίνες και βοηθούν στην καλή μας υγεία. Δείτε τα σημαντικά διατροφικά τους οφέλη. Οι πιπεριές -καυτερές ή όχι- μπορούν να νοστιμίσουν μια απλή ομελέτα ή σαλάτα, αλλά και να χρησιμοποιηθούν στα γεμιστά, σε σάλτσες και σε πολλά ακόμη πιάτα. Μπορείτε να τις φάτε ψητές στη σχάρα, σε μαγειρευτά στην κατσαρόλα ή στο φούρνο και να αποξηράνετε για να τις χρησιμοποιήσετε ως μπαχαρικό.
.
Περιέχουν βιταμίνες και συστατικά που έχουν συνδεθεί με την απώλεια βάρους, την μείωση του πόνου και άλλα οφέλη για την υγεία. Αποτελούν δημοφιλή τροφή για πολλούς λαούς, από την εποχή κιόλας των αρχαίων Αζτέκων. Και πλέον, έχουν μπει στο… μικροσκόπιο των ερευνητών, που αποκαλύπτουν τα σημαντικά τους οφέλη. 
.

Τα πολύτιμα και χρωματιστά φυτοχημικά: Όλες οι πιπεριές, περιέχουν φυτοχημικά, τα οποία είναι φυσικές ενώσεις που βρίσκονται στα φυτά. Πολλά από τα φυτοχημικά στις πιπεριές, έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αυτό σημαίνει ότι βοηθουν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, που προκαλούν κυτταρικές βλάβες και έτσι μπορεί να προλάβουν ή να μειώσουν τα συμπτώματα ορισμένων ασθενειών. Θα βρείτε πιπεριές σε πολλά χρώματα (πράσινο, κόκκινο, κίτρινο, πορτοκαλί, ακόμη και μοβ, καφέ και μαύρο). Κάθε χρώμα συνδέεται με μια διαφορετική οικογένεια φυτοχημικών. Καλό είναι λοιπόν να καταναλώνετε μια ποικιλία από πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, για να λαμβάνετε και τα αντίστοιχα οφέλη.