Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Ψάρι Στον Ατμό Με Λαχανικά

Μια εύκολη συνταγή Αληθινής Κουζίνας με λίγα υλικά και 2-3 κολπάκια, μεταμορφώνει σε νόστιμη πανδαισία ένα "συνηθισμένο κι άνοστο" πιάτο, με ελάχιστα λιπαρά, από αυτά που αγαπά η υγεία και η ευεξία μας.

Δείτε και τις φωτογραφίες για να εμπνευστείτε γιατί δεν γίνεται με έναν μόνο τρόπο και συμπληρώνεται και με ρυζι βρασμένο στον ατμό, με λαχανικά, ωμά και βρασμένα, ξηρούς καρπούς και φυσικά λεμόνι ή ξύδι.

Μπορούμε να βάλουμε οποιοδήποτε φιλέτο ψαριού, φρέσκο ή κατεψυγμένο αλλά και ό,τι λαχανικά μας βρίσκονται στο ψυγείο. Ταιριάζουν τα φασολάκια, τα καρότα, τα κολοκυθάκια.

Υλικά
2 μεγάλα μπακαλιαράκια χωρίς το κεφάλι
350 γρ. μπρόκολο σε μικρά μπουκετάκια
1 κιλό πατάτες κομμένες κυδωνάτες
1 λεμόνι
1 μικρό ματσάκι άνηθο
1 μικρό ματσάκι δυόσμο
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
1 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι καγιέν

Για τη σος
χυμό από 1 λεμόνι
4 κλωναράκια άνηθο
4 κλωναράκια δυόσμο
4 κλωναράκια μαϊντανό
1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
1/2 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι-καγιέν

Σερβίρουμε:
10 ντοματίνια κομμένα στη μέση
4 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι-καγιέν
3-4 ελιές Καλαμών χοντροκομμένες χωρίς το κουκούτσι
2 κουταλιές κάπαρη
1 κρίθινο παξιμάδι ψιλοσπασμένο σε χοντρά ψίχουλα.

Εκτέλεση: Βάζουμε τις πατάτες αλατισμένες να βράσουν στον ατμό και προς το τέλος προσθέτουμε και το μπρόκολο δεν θέλει πάνω από 5-6 λεπτά (αν δεν χρησιμοποιήσουμε πατάτες βράζουμε ρύζι)

Μοιράζουμε ολόκληρα τα κλωναράκια των μυρωδικών στο σκεύος που θα μαγειρέψουμε το ψάρι στο ατμό και τοποθετούμε το ψάρι με τις φέτες του λεμονιού, αλατισμένο. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα μυρωδικά, ραντίζουμε με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και μαγειρεύουμε το ψάρι μέχρι να μαλακώσει.

Μέχρι να ψηθούν, μαρινάρουμε σε ένα μπολάκι τα ντοματίνια με λάδι και αλάτι. Χτυπάμε στο μούλτι όλα τα υλικά της σος.

Σε ένα πιάτο, σερβίρουμε τις πατάτες που θα σπάσουμε ελάχιστα με το πιρούνι για να ρουφήξουν καλύτερα τη σαλτσούλα, το μπρόκολο, και πάνω του τοποθετούμε το ψάρι καθαρισμένο, έχουμε πετάξει τα κόκκαλα και τα μυρωδικά μέσα στα οποία έβρασε, τα ντοματίνια, το τριμμένο παξιμάδι, την κάπαρη και τις ελιές.

Περιχύνουμε με τη σος και σερβίρουμε!
Συνοδεύεται με λευκό καλό παγωμένο κρασί και ούζο ή τσίπουρο.

Δείτε τις φωτογραφίες για εναλλακτικές επιλογές σερβιρίσματος.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Άποψη σας είναι Καλοδεχούμενη στα πλαίσια της Ευπρέπειας