Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Αιθέρια Έλαια (essential oils)

Τα αιθέρια έλαια (λέγονται και πτητικά έλαια) παράγονται κυρίως από τα αρωματικά φυτά. Είναι μείγματα από ουσίες που εξατμίζονται πολύ εύκολα. Από χημική άποψη μπορεί να ανήκουν σε διαφορετικές κατηγορίες ενώσεων, όπως αλκοόλες, αιθέ­ρες, αλδεύδες, κετόνες, φαινόλες και εστέ­ρες.

Οι ουσίες αυτές, με τη χαρακτηριστική τους μυρωδιά, δίνουν στα διάφορα φυτά συγκεκριμένες φαρμακευτικές και άλλες ιδιότητες.

Τα αρωματικά φυτά αποθηκεύουν τα αι­θέρια έλαια μέσα σε ειδικούς χώρους που βρίσκονται στα φύλλα, στο βλαστό, στα άνθη, στο φλοιό, στο ξύλο, ακόμη και στις ρίζες τους- στα άνθη του γιασεμιού και του τριαντάφυλλου- στα φύλλα διαφόρων φυ­τών όπως το θυμάρι, η ρίγανη, το θρούμπι, η μέντα, το δίκταμο, η δάφνη, η μυρτιά, η λαδανιά, το φασκόμηλο, ο βασιλικός, ο δυό­σμος.

Στους καρπούς όπως είναι το δαμάσκηνο, το μήλο, το σταφύλι.

Η στάχτη και η κατά φύση χρήσεις αυτής

Η αλυσίβα είναι ένα αλκαλικό διάλυμα που παρασκευάζεται με το βράσιμο του νερού μαζί με στάχτη από καμένα ξύλα. Συνίσταται δε να χρησιμοποιείται βρόχινο νερό.

Στα παλαιότερα χρόνια τη χρησιμοποιούσαν για τη λεύκανση των ρούχων, αλλά και αντί για σαπούνι και για το λούσιμο (ειδικά για λιπαρά μαλλιά).

Η αλυσίβα έχει καθαριστικές ιδιότητες λόγω του ανθρακικού καλίου που προσλαμβάνει από τη στάχτη και το οποίο έχει την ικανότητα αυτό να διαλύει τα έλαια και τα λίπη γενικά όχι όμως και ορυκτέλαια (γράσο, παραφίνες, βαζελίνη κλπ.).

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Ξερά Κουκιά με Ασκολύμπρους

Οι ασκολύμβροι, το κοινότατο στην Κρήτη και όχι μόνο, αγκάθι με το κατακίτρινο άνθος (Scolymus hispanicus), είναι  γνωστή και αγαπημένη νοστιμιά για τους Κρητικούς. Το ασκολύμβρι είναι γνωστό στη Μεσόγειο από την αρχαιότητα.

Ο Θεόφραστος, ο φιλόσοφος και βοτανολόγος του 4ου αι. π.κ.ε. και ο Διοσκουρίδης, συγγραφέας του 1ου αι. μ.κ.ε. που συνέταξε πεντάτομη εγκυκλοπαίδεια για τα βότανα με ιατρικές ιδιότητες και οι δυο τους έχουν σε μεγάλη εκτίμηση το φυτό αυτό, τόσο για τη γεύση του όσο και για τις ευεργετικές για την υγεία -όπως πιστεύουν- ιδιότητές του. Ο Διοσκουρίδης, μάλιστα, συνιστά να ψήνεται, όπως τα σπαράγγια.

Τ’ ασκολύμβρι βασικά φύεται άγριο, ενώ τελευταία άκουσα πως καλλιεργείται πειραματικά, αλλά πουλιέται μόνο στις αγορές της Κρήτης. Φυτρώνει σε λόφους και χωράφια σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, πρέπει όμως να ξέρει κανείς πώς να το μαζέψει δίχως να το καταστρέψει και ποιο μέρος της ρίζας και των νεαρών του βλαστών ξεχωρίζονται και τρώγονται. Εκτός από τους Κρητικούς, ασκολύμβρους τρώνε και οι Ισπανοί, κυρίως σε ανοιξιάτικα μαγειρευτά.

Σύκο γλυκό σαν αμαρτία

Σύκο, το φρούτο που γλυκαίνει το τέλος του καλοκαιριού. Το σύκο είναι εδώ και τουλάχιστον 3000 χρόνια βασικό συστατικό της ανθρώπινης διατροφής. Για τους αρχαίους πολιτισμούς της Μεσογείου αλλά και της Ανατολής, το σύκο αποτελούσε είδος πρώτης ανάγκης.

Το άφηναν συνήθως να ξεραθεί στον ήλιο ή σε κάποιο φούρνο και θεωρείτο σε τέτοιο βαθμό αναπόσπαστο μέρος του τοπικού διαιτολογίου, ώστε ενίοτε αντικαθιστούσε ακόμη και το ψωμί!

Αποξηραμένα σύκα των Μινωιτών, «αναβολικό» των αρχαίων Ελλήνων αθλητών πριν από τους αγώνες, αγαπημένο φρούτο των Αθηναίων πολιτών, με αναφορές στον Αριστοφάνη, το ιερό δέντρο φέρει την πιο γλυκιά απόλαυση του ελληνικού καλοκαιριού.

Πως κατάλαβε ο Λαέρτης ότι επέστρεψε ο γιος του; Ο Οδυσσέας απλώς του θύμισε ότι τού είχε χαρίσει 40 συκιές. Τόση αξία είχε το σύκο, που ήταν αγαπημένος καρπός των βασιλιάδων.

Στην Αρχαία Ελλάδα, αποδιδόταν τέτοια σημασία στον καρπό της συκιάς-όχι μόνο για την διατροφή αλλά και το εμπόριο-ώστε υπήρχαν αυστηρές διατάξεις που ρύθμιζαν την καλλιέργεια του. Επίσης, οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τα σύκα και ως τροφή στους χοίρους και στις χήνες-ιδίως τις τελευταίες.

Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Ο Κρόκος στην κουζίνα μας

Ο Κρόκος ο ήμερος ή Crocus sativus L. Αποτελεί ένα από τα πιο σπάνια προσφιλή, πολύτιμα μπαχαρικά. Είναι το ακριβότερο μπαχαρικό στον κόσμο καθώς και το πιο γνωστό φυτό για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Τα αποξηραμένα στίγματα του λουλουδιού αποτελούν το γνωστό σε όλους μας σαφράν ή ζαφορά ή σαφράνι,

Μέσα από χρόνιες έρευνες έχουν διαπιστωθεί οι διάφορες αντιοξειδωτικές,αντιθρομβωτικές καθώς και αντικαρκινικές δράσεις του κρόκου. Παράλληλα όμως χρησιμεύει στη ζαχαροπλαστική, στην τυροκομία, στην ποτοποιία ακόμα και στη ζωγραφική.

Η γνωστή ιστορία του κρόκου, ξεκινάει από την Ανατολή. Αναφορές χρήσης του φυτού αυτού βρίσκονται στην Μικρά Ασία καθώς και στην Αρχαία Αίγυπτο όπου χρησιμοποιούνταν ως αρωματικό από την βασίλισσα Κλεοπάτρα και από άλλους Φαραώ ως αρωματική και σαγηνευτική ουσία. Διαδεδομένη ήταν η χρήση του και σε ναούς και ιερά μέρη ως αρωματική ουσία.

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Ενυδάτωση και γεύση το καλοκαίρι

Ενυδάτωση και γεύση το καλοκαίρι: Το καλοκαίρι είναι η εποχή που πρέπει να προσέχουμε περισσότερο την ενυδάτωση του οργανισμού μας. Η αυξημένη θερμοκρασία, οι μεγαλύτερες απώλειες με τον ιδρώτα αλλά και η αυξημένη έκθεσή μας στον ήλιο επιβάλλουν να είμαστε πιο προσεκτικοί με τα υγρά που καταναλώνουμε.

Πολλά δυσάρεστα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται μόνο στην έλλειψη υγρών από τον οργανισμό μας. Ορισμένα από αυτά, είναι ο πονοκέφαλος, η κόπωση και η αδυναμία συγκέντρωσης. Οπότε η ενυδάτωση είναι αρκετά σημαντικό θέμα όσο και η καθημερινή μας διατροφή για την υγεία.

Ένας απλός και εύκολος τρόπος να ελέγχεται την κατάσταση ενυδάτωσης του οργανισμού σας είναι να παρακολουθείτε το χρώμα των ούρων. Εάν είναι πυκνά και πολύ κίτρινα σημαίνει ότι είστε αφυδατωμένοι, ενώ αν είναι αραιά και διαυγή, σημαίνει οτι είστε καλά ενυδατωμένοι.

Βασικό συστατικό ενυδάτωσης είναι το νερό, όμως οι περισσότεροι ξεχνάμε ότι δεν είναι το νερό μόνο που μπορεί να μας ενυδατώσει, αλλά οτιδήποτε το περιέχει. Για παράδειγμα, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πολύ πλούσια σε νερό και εάν φάμε μια φέτα καρπούζι θα προσλάβουμε υγρά όπως αν πίναμε νερό.

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Μέλι, ένα φυσικό γιατρικό

Ιρλανδοί επιστήμονες δημιούργησαν ένα μέλι το οποίο «είναι εκπληκτικό» στην θεραπεία πληγών και μολύνσεων. Το μέλι ονομάζεται Surgihoney και δοκιμάζεται εδώ και έναν χρόνο σε μωρά, νέες μητέρες, πάσχοντες από καρκίνο και ηλικιωμένους σε νοσοκομεία του Hampshire.

Πληγές και έλκη κατακλίσεως, ακόμα κι αν ήταν μολυσμένα με το επικίνδυνο ενδονοσοκομειακό μικρόβιο χρυσίζων σταφυλόκοκκος (MRSA), επουλώθηκαν μέσα σε μέρες, ενώ μειώθηκε στο μισό ο αριθμός των γυναικών με μολύνσεις μετά από καισαρική.

Το μέλι επούλωσε επίσης αποτελεσματικά τις πληγές βρετανών στρατιωτών που επέστρεψαν από το Αφγανιστάν, ενώ χρησιμοποιήθηκε για να θεραπεύσει την ακμή και να προστατεύσει το δέρμα πασχόντων από καρκίνο που είχαν καθετήρα για χημειοθεραπεία.

Ο δρ Μάθιου Ντράιντεν, μικροβιολόγος στον νοσηλευτικό όμιλο Hampshire Hospitals NHS Foundation Trust που μελετά το νέο μέλι, εκτίμησε ότι το νέο προϊόν της βιοτεχνολογίας μπορεί να φέρει επανάσταση στην αντιμετώπιση των πληγών σε όλο τον κόσμο.

Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

Αχινός «Η λύχνος του Αριστοτέλη»


Όταν η Καλοκαιρινή σελήνη ολοστρόγγυλη κι ολόφωτη προβάλλει, στον ουρανό τότε οι αγκαθοστόλιστοι «περιπατητές» της θάλασσας παίρνουν τη δύναμη από τις φωτεινές ακτίνες της και γίνονται καρπεροί, ισχυροί και παχύτατοι. 

Τότε λοιπόν είναι ο κατάλληλος χρονισμός για τους λάτρεις αυτού του θρεπτικού εδέσματος να συλλέξουν τους αχινούς! 

Αυτό το μικρό εχινόδερμο, που μοιάζει με στρογγυλό ντεπόζιτο νερού, με το ασβεστολιθικό σκελετό και τα σκληρά αγκάθια, τα οποία χρησιμοποιεί ως πόδια για τις μετακινήσεις του, μπορεί να φαίνεται απρόσιτο, αλλά γίνεται πολύ ευάλωτο αν κάποιος του αφαιρέσει την «Λύχνο του Αριστοτέλη».

«Η λύχνος του Αριστοτέλη» δεν είναι τίποτε άλλο παρά πέντε ενωμένα κωνικά δόντια που βοηθούν τον αχινό να καταβροχθίζει τα φύκια και τους μικροοργανισμούς από τα βράχια.

Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Αλκμαίων ο Κροτωνιάτης

Ο Αλκμαίων ο Κροτωνιάτης μεγάλος Προσωκρατικός φιλόσοφος, λέγοντας ότι η ψυχή είναι αθάνατη, δεν πρωτοτυπεί, αφού την ίδια άποψη εκφράζουν και ο Θαλής, ο Ξενοφάνης, ο Ηράλκειτος, ο Εμπεδοκλής. Εκείνο που καταπλήττει είναι η αιτιολογία που δίδει ο φιλόσοφος για τον θάνατο.

"Τους ανθρώπους διά τούτο απόλλυσθαι, ότι ου δύνανται την αρχήν τω τέλει προσάψαι.", δηλ. "Γι αυτό πεθαίνουν, οι άνθρωποι, διότι δεν μπορούν να προσάψουν την αρχή στο τέλος."
.
Ο Αλκμαίων έφτασε σε αυτό το συμπέρασμα περνώντας από τα μονοπάτια του Ηράκλειτου, του Παρμενίδη, του Θαλή. Δεν μπορούν οι άνθρωποι να ενώσουν την αρχή με το τέλος γι αυτό πεθαίνουν.

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Άλλαξε τον Εαυτό σου και τον Κόσμο με το Πιρούνι σου!

Η ζωή μας είναι γεμάτη προκλήσεις στις οποίες καλούμαστε να ανταποκριθούμε. Συνήθως οι μεγαλύτερες προκλήσεις είναι εκείνες που μας φέρνουν αλλαγές. Αντί να τις φοβόμαστε, καλά είναι να τις χαιρόμαστε, γιατί οι αλλαγές βοηθούν στην εξέλιξή μας. Τη θέλουμε ή όχι την εξέλιξη;

Η επιλογή είναι δική μας. Πάντως καλά είναι να ξέρουμε ότι η αλλαγή είναι το μόνο σταθερό κομμάτι της ζωής μας! Όσο πιο πρόθυμοι είμαστε να την αγκαλιάσουμε, τόσο πιο προετοιμασμένοι θα είμαστε για μια μεταβατική περίοδο την οποία αναγκαστικά πρέπει να περάσουμε ώσπου να ολοκληρωθεί η αλλαγή.

Η ιστορία του γιαουρτιού

Η ιστορία του γιαουρτιού κι ένα σπιτικό παγωτό: Από ανάγλυφες παραστάσεις που βρέθηκαν στη Μέση Ανατολή στην περιοχή της αρχαίας Βαβυλωνίας γίνεται φανερό ότι ο άνθρωπος άρμεγε την αγελάδα και επεξεργαζόταν το γάλα της τουλάχιστον από το 5.000 π.κ.ε. 

Η σχέση όμως του ανθρώπου με τα ζώα και το γάλα τους θα είναι ασφαλώς αρχαιότερη και μόνο όταν ανέπτυξε κάποιο πολιτισμό μπόρεσε να αφήσει κάποιες μαρτυρίες γύρω από τη σχέση αυτή.

Βάλτε την υγεία στην ζωή σας

Η Τροφή Που Ο Ανθρώπινος Οργανισμός Αναγνωρίζει, Είναι Μίγμα Χημικών Στοιχείων. Οι άνθρωποι αλλά και τα ζώα, τα φυτά, μέχρι τα μικρόβια, τρέφονται με πολύπλοκα μίγματα χημικών στοιχείων, που αποκαλούν τροφή. Τουλάχιστον για να ακριβολογώ, ΟΛΑ τα γνωστά όντα.

Λέγοντας μίγματα χημικών στοιχείων, εννοώ βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αμινοξέα κλπ, που με συνέργεια μεταξύ τους, όταν μπαίνουν στον οργανισμό, μετατρέπονται, μεταφέρονται και καίγονται για να προμηθεύσουν Ενέργεια και να διατηρηθεί ο οργανισμός υγιής και ζωντανός.

Το στομάχι διασπά την τροφή μηχανικά και χημικά και την αποθηκεύει, δεδομένου ότι η χώνεψη είναι πιο αργή και πιο ομαλή από άποψη ταχύτητας διαδικασία από την κατανάλωση τροφής.

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Η γλώσσα της θεραπείας

Γνωρίζουμε περισσότερα για τις αιτίες της σωματικής-ψυχικής αρρώστιας, παρά για τις αιτίες της σωματικής-ψυχικής υγείας. Παρ όλο που τα επίσημα ιδρύματα ονομάζονται κατ ευφημισμόν  “υγείας.. κάτι”, εν τούτοις δεν γνωρίζουν και πολλά για την υγεία και οι ασχολία τους είναι κυρίως για την ασθένεια.

Συγκατοικούμε παρέα με εκατομμύρια μικροοργανισμούς εχθρικούς προς την υγεία μας. Αλλά γνωρίζουμε πως ένα άτομο μπορεί να υποφέρει από μια απλή και ήπια “κρίση πεπτικού έλκους”, μια διαταραχή που θεωρείται και επίσημα, ως ψυχοσωματική, όπως και οι περισσότερες συνηθισμένες, καρδιακή προσβολή, αποπληξία, καρκίνος και άλλες.

Εν τούτοις κάποιος μπορεί να συνέλθει από το πεπτικό έλκος και να μην ξανά αρρωστήσει ποτέ του. Κάποιος άλλος να έχει επανειλημμένες κρίσεις και να καταντήσει ανάπηρος, και κάποιος άλλος μπορεί να εκδηλώσει μια κεραυνοβόλο υποτροπή και να πεθάνει από την πρώτη κρίση.Γιατί;

Διατροφή στον καύσωνα

Καλό είναι να φροντίσουμε τους μηχανισμούς αντιμετώπισης της ακραίας ζέστης στο ίδιο μας το σώμα. Πώς; Μα με την αρχέγονη διαδικασία της θρέψης, δηλαδή της τροφής! Μέσα στο καλοκαιράκι όταν, το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι να κλεινόμαστε μέσα.

Με λίγα λόγια δεν μας χωράει το σπίτι! Διότι όσο μεγαλώνει κι άλλο η ημέρα, αυξάνεται η ζέστη και αναζητούμε έτσι περισσότερες βόλτες, περιπάτους και γενικότερα δραστηριότητες εκτός σπιτιού.

Παράλληλα όμως, την περίοδο αυτή αρχίζουν και οι καύσωνες, οι οποίοι συχνά είναι έντονοι, ενοχλητικοί και πολλές φορές επιζήμιοι. Όλοι τούτη την εποχή επισημαίνουν τους κινδύνους που κρύβει η έκθεση στην υψηλή θερμοκρασία, ιδίως όταν κυκλοφορούμε έξω.

Ο Κύκλος των Χαμένων Τριχών

Αιτίες Τριχόπτωσης και στα δύο φύλα: Η γήρανση, η κληρονομικότητα, το άγχος, οι ορμονικές μεταβολές, η υπερβολική δόση φαρμάκων, δερματικές παθήσεις, μολύνσεις, λοιμώξεις, προγράμματα δίαιτας, χρήση προϊόντων με χημικά, έκθεση σε ακραίες φυσικές συνθήκες, ατμοσφαιρική μόλυνση, μολυσμένο νερό.

Επίσης η ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη σε συγκεκριμένες τιμές είναι μία αιτία της πτώσης των μαλλιών καθώς εκτός των άλλων ιδιοτήτων της επηρεάζει την ανάπτυξη της τριχοφυΐας στο ανδρικό αλλά και στο γυναικείο σώμα. Έχουν σημειωθεί ως σημαντικές αιτίες τριχόπτωσης ο διαβήτης καθώς και ο καρκίνος.

Επίσης οι χημικές βαφές των μαλλιών, η περμανάντ (υπάρχουν και βιολογικά προιόντα βαφής μαλλιών) και τα ακατάλληλα προϊόντα περιποίησης και λουσίματος μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση. Στις γυναίκες τριχόπτωση μπορεί να προκληθεί από την εγκυμοσύνη και την εμμηνόπαυση, αν ο οργανισμός τους δεν είναι δυνατός, δηλ. το ανοσοποιητικό τους.